Set-16 Arithmetic (Miscellaneous) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Arithmetic (Miscellaneous) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

1. The ratio of the radii of two right circular cylinders (A and B) is 2 : 5. The ratio of the heights of cylinders A to B is 3 : 1. What is the ratio of the volumes of cylinders A to B?

2.  Manoj takes twice as much time as Ajay and thrice as much time as Vijay to finish a piece of work. They together finish the work in 1 day. What is the time take by Manoj to finish the work?

3. The distance between two places A and B is 320 km. A car departs from place A for place B at a speed of 55 kmph at 7 am. Another car departs from place B for place A at a speed of 45 kmph at 11 am. At what time will both the cars meet each other?

4. The number of employees working in a company is increased by 35% and the wages per head are decreased by 35%. What is the percentage decrease in the total wages?

5. Suraj loses 13% of his money and after spending 65% of the remaining he is left with Rs 1522.5. How much money did he have in the beginning?

6. A bag contains 4 Redmi mobiles, 3 Nokia mobiles and 6 Samsung mobiles. 8 mobiles are drawn at random. What is the probability that the drawn mobiles has no Redmi mobile?

7. In three numbers, the first is twice the second and thrice the third. If the average of three numbers is 99, then the first number is

8. Swati can copy 50 pages in 10 hours; she and Upendra together can copy 300 pages in 50 hours. In what time can Upendra copy 40 pages?

9. The simple interest accrued on an amount of Rs 18500 at the end of three years is Rs 6105. What would be the compound interest accrued on the same amount at the same rate of interest for the same period?

10. A man rows to a place 210 km away and comes back to the starting point. If the speed of the stream is 3 kmph and the speed of the boat in still water is 18 kmph, then what is the total time taken by him?

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

  • 1. Question

    The ratio of the radii of two right circular cylinders (A and B) is 2 : 5. The ratio of the heights of cylinders A to B is 3 : 1. What is the ratio of the volumes of cylinders A to B?

    Ans:1

  • 2. Question

    Manoj takes twice as much time as Ajay and thrice as much time as Vijay to finish a piece of work. They together finish the work in 1 day. What is the time take by Manoj to finish the work?

     Ans:2

  • 3. Question
    The distance between two places A and B is 320 km. A car departs from place A for place B at a speed of 55 kmph at 7 am. Another car departs from place B for place A at a speed of 45 kmph at 11 am. At what time will both the cars meet each other?
    Ans:2

  • 4. Question

    The number of employees working in a company is increased by 35% and the wages per head are decreased by 35%. What is the percentage decrease in the total wages?

     Ans:4
    Let the original number of employees be 100 and the wages per head be Rs 100.

  • 5. Question

    Suraj loses 13% of his money and after spending 65% of the remaining he is left with Rs 1522.5. How much money did he have in the beginning?

    Ans:5

  • 6. Question

    A bag contains 4 Redmi mobiles, 3 Nokia mobiles and 6 Samsung mobiles. 8 mobiles are drawn at random. What is the probability that the drawn mobiles has no Redmi mobile?

    Ans:5

  • 7. Question

    In three numbers, the first is twice the second and thrice the third. If the average of three numbers is 99, then the first number is

    Ans:2

  • 8. Question

    Swati can copy 50 pages in 10 hours; she and Upendra together can copy 300 pages in 50 hours. In what time can Upendra copy 40 pages?

    Ans:3

  • 9. Question

    The simple interest accrued on an amount of Rs 18500 at the end of three years is Rs 6105. What would be the compound interest accrued on the same amount at the same rate of interest for the same period?

    Ans:1

  • 10. Question

    A man rows to a place 210 km away and comes back to the starting point. If the speed of the stream is 3 kmph and the speed of the boat in still water is 18 kmph, then what is the total time taken by him?

    Ans:1