Set-16 Fill in the blanks For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Fill in the blanks Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Direction(1-5): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

1. Understanding the ________ altering trajectory of terror is important before charges of intelligence failure are leveled.

  1. uniformly
  2. eternally
  3. repeatedly
  4. constantly

2. While a few States have already ________ their own requirements for such bills since the GST roll­out in July, all States must implement the bill system for capturing intra­State trade by June 1.

  1. imposed
  2. enforced
  3. inflicted
  4. wrecked

3. It has become axiomatic to _________ agencies of intelligence failure whenever a major terror attack takes place.

  1. beat
  2. aggress
  3. harm
  4. attack

4. Agencies employ data mining techniques are _________with pattern recognition software.

  1. domestic
  2. usual
  3. well- known
  4. familiar

5. The delicate ecological balance of the hill state should not be ________ in the name of development.

  1. unsettle
  2. disturbed
  3. upset
  4. interfered

Directions (6-10): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

6. The mass cancellation of Aadhaar- less ration cards, without _________and without even informing the victims, was both inhuman and illegal.

  1. authentication
  2. facts
  3. record
  4. verification

7. While the four judges have ________ their work after raising the banner of revolt, there are no indications yet that internal dissension in the judiciary is over.

  1. reopened
  2. restarted
  3. resumed
  4. repossessed

8. Following the 2015 Nepal earthquake, the Ministry of Home Affairs said that human tracking from Nepal to India _________ “a three­fold jump”.

  1. alleged
  2. observed
  3. validated
  4. witnessed

9. When Marina Beach in Chennai saw ______________ protests in January 2017 against the Supreme Court’s order to ban jallikattu, the most visible participants were inquisitive youth who had come together from different parts of the State.

  1. unprecedented
  2. new
  3. extraordinary
  4. unrivaled

10. Closing the border may prevent cross- border tracking, but it could also engender or __________economic vulnerabilities for those who have jobs or own businesses along the border.

  1. accentuate
  2. emphasize
  3. underline
  4. stress

 

 

Check your Answers below:

 

  1. Direction(1-5): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

    1. Question

    Understanding the ________ altering trajectory of terror is important before charges of intelligence failure are leveled.

    1. uniformly
    2. eternally
    3. repeatedly
    4. constantly
    Ans:4
    The correct set of words will be ‘uniformly-constantly’ whose meaning is continually or steadily.

  2. 2. Question

    While a few States have already ________ their own requirements for such bills since the GST roll­out in July, all States must implement the bill system for capturing intra­State trade by June 1.

    1. imposed
    2. enforced
    3. inflicted
    4. wrecked
    Ans:1
    The correct set of words will be ‘ imposed- enforced’ which means to set or implement.

  3. 3. Question

    It has become axiomatic to _________ agencies of intelligence failure whenever a major terror attack takes place.

    1. beat
    2. aggress
    3. harm
    4. attack
    Ans:4
    The correct set of words will be ‘harm-attack’. Their meaning is assault or taking any action against them.

  4. 4. Question

    Agencies employ data mining techniques are _________with pattern recognition software.

    1. domestic
    2. usual
    3. well- known
    4. familiar
      Ans:4
    The correct set of words will be ‘well Known-familiar’ whose meaning is common or recognized.

  5. 5. Question

    The delicate ecological balance of the hill state should not be ________ in the name of development.

    1. unsettle
    2. disturbed
    3. upset
    4. interfered
    Ans:5
    The correct set of words will be ‘disturbed- interfered’ whose meaning is bother or to interrupt one’s routine.

    Directions (6-10): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

    6. Question

    The mass cancellation of Aadhaar- less ration cards, without _________and without even informing the victims, was both inhuman and illegal.

    1. authentication
    2. facts
    3. record
    4. verification
    Ans:4
    The correct set of words will be ‘authentication-verification’, as their meaning is proof or evidence.

  6. 7. Question

    While the four judges have ________ their work after raising the banner of revolt, there are no indications yet that internal dissension in the judiciary is over.

    1. reopened
    2. restarted
    3. resumed
    4. repossessed
    Ans:2
    the correct set of words will be ‘restarted-resumed’ whose meaning is to begin again.

  7. 8. Question

    Following the 2015 Nepal earthquake, the Ministry of Home Affairs said that human tracking from Nepal to India _________ “a three­fold jump”.

    1. alleged
    2. observed
    3. validated
    4. witnessed
    Ans:5
    the correct set of words will be ‘observed- witnessed’ means seeing or observing.

  8. 9. Question

    When Marina Beach in Chennai saw ______________ protests in January 2017 against the Supreme Court’s order to ban jallikattu, the most visible participants were inquisitive youth who had come together from different parts of the State.

    1. unprecedented
    2. new
    3. extraordinary
    4. unrivaled
    Ans:3
    the correct set of words will be ‘unprecedented-extraordinary’ whose meaning is exceptional or remarkable.

  9. 10. Question

    Closing the border may prevent cross- border tracking, but it could also engender or __________economic vulnerabilities for those who have jobs or own businesses along the border.

    1. accentuate
    2. emphasize
    3. underline
    4. stress
    Ans:1
    the correct set of words will be ‘accentuate-emphasize’ whose meaning will be focus attention on; or point out.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.