Set-16 Indian Geography (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Geography Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-16 Indian Geography Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The driest area of the Earth is
1. Arabian desert
2. Atacama desert
3. Gobi desert
4. Thar desert

Ans:2

2.Which river of Africa crosses the Tropic of Capricorn twice?
1. Congo
2. Limpopo
3. Niger
4. Zambezi

Ans:2

3.The Groups of people inhabiting Asiatic Tundra is known as
1. Vedda
2. Kirghiz
3. Samoyed
4. Guacho

Ans:3

4.The Kiel canal connects
1. Caribbean sea and Pacific Ocean
2. Bering sea and Chukchi sea
3. Red sea and Mediterranean sea
4. Baltic sea and North sea

Ans:4

5.Foehn is a local wind of
1. China
2. Japan
3. Korea
4. Switzerland

Ans:4

6.The Great Barrier Reef is located on the coast of
1. Central Australia
2. West Australia
3. East Australia
4. South Australia

Ans:3

7.Which one of the following is the wettest place in India?
1. Udhagamandalam
2. Mahabaleshwar
3. Cherrapunji
4. Mawsynram

Ans:4

8.The mineral oil was first discovered in India at
1. Naharkotiya
2. Mumbai
3. Ankleshwar
4. Digboi

Ans:4

9.The busiest ocean trade route of the world is in
1. Atlantic ocean
2. Arctic ocean
3. Indian ocean
4. Pacific ocean

Ans:1

10.Atlas Mountain is in which continent?
1. Africa
2. Europe
3. Asia
4. Australia

Ans:1

11.Majid Gyre is a feature of which of the following Oceans?
1. Arctic Ocean
2. Atlantic Ocean
3. Indian Ocean
4. Pacific Ocean

Ans:3

12.Which is correct order of Ocean sizes in decreasing?
1. Atlantic Ocean, Indian Ocean, Arctic Ocean, Pacific Ocean
2. Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Arctic Ocean
3. Arctic Ocean, Pacific Ocean, Indian Ocean, Atlantic Ocean
4. Pacific Ocean, Indian Ocean, Atlantic Ocean, Arctic Ocean

Ans:2

13.The largest brackish water lake of India is in the state of
1. Jammu and Kashmir
2. Maharashtra
3. Odisha
4. West Bengal

Ans:3

14.Huge deposits of uranium were recently found in
1. Andhra Pradesh
2. Karnataka
3. Kerala
4. Tamil Nadu

Ans:1

15.The tropical grassland is called
1. Pampas
2. Prairies
3. Savanna
4. Veld

Ans:3

16.In which State is Hutti gold mine situated?
1. Maharashtra
2. West Bengal
3. Orissa
4. Karnataka

Ans:4

17.Jaduguda mines are famous for
1. Iron ore
2. Mica deposits
3. Gold deposits
4. Uranium deposits

Ans:4

18.Kanchenjunga is situated in
1. Nepal
2. Sikkim
3. West Bengal
4. Himachal Pradesh

Ans:2

19.Which one of the following planets has no moon?
1. Mars
2. Neptune
3. Mercury
4. Pluto

Ans:3

20.Which one of the following ports is located on the Eastern coast of India?
1. Kandla
2. Kochi
3. Marmugao
4. Paradeep

Ans:4