Set-16 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-16 Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. The portfolios among the members of the Council of Ministers are allocated by
1. The Prime Minister
2. The President in his discretion
3. The President on the recommendations of the Prime Minister
4. The Speaker in consultation with the Prime Minister

Ans:3

2. Who presides over the meetings of the Council of Ministers?
1. The Prime Minister
2. The President
3. Cabinet Secretary
4. Different ministers by rotation

Ans:1

3. A person can be a member of the Council of Ministers without being a member of the Parliament for a maximum period of
1. One year
2. Six months
3. Three months
4. One month

Ans:2

4. The second five year plan was based on which model?
1. Solow model
2. Domar model
3. Robinson’s model
4. Mahalanobis model

Ans:4

5. The first general election under the Indian Constitution was held in
1. 1949
2. 1950
3. 1952
4. 1953

Ans:3

6. Who has termed Constitution a sacred document?
1. B. R. Ambedkar
2. Mahatma Gandhi
3. Deendayal Upadhyay
4. Mohammad Ali Jinnah

Ans:1

7. Who is legally competent to declare war or conclude peace?
1. The President
2. The Parliament
3. The Council of Ministers
4. Prime Minister

Ans:1

8. After a bill is passed by the Parliament and sent to the President for his consideration, he can
1. Refuse to sign it
2. Sleep over it
3. Change certain clauses of the bill
4. Send back the bill to Parliament for reconsideration

Ans:4

9. The President can make laws through ordinances
1. During the recess of the Parliament
2. On certain subjects even when Parliament is in session
3. Only on subjects contained in the concurrent list
4. Under no circumstances

Ans:1

10. The President can grant pardon in
1. All cases of punishment by Court Martial
2. All offences against laws in the union and concurrent list
3. All cases involving death sentence
4. All the above cases

Ans:4

11. What is the literal meaning of the term “Quo-Warranto”?
1. We command
2. To forbid
3. By what authority (or) warrant
4. None of these

Ans:3

12. Manner of election of President is mentioned in which article?
1. Article 110
2. Article 29
3. Article 65
4. Article 55

Ans:4

13. Who among the following is the executive head of state in India?
1. Prime Minister
2. President
3. Cabinet Secretary
4. Finance Secretary

Ans:2

14. Which of the following is a feature of federal Government?
1. Supremacy of Parliament
2. Supremacy of Judiciary
3. Division of powers between central and state Government
4. Single citizenship

Ans:3

15. In which article of Indian Constitution the provision of Election Commission is mentioned?
1. Article 320
2. Article 322
3. Article 324
4. Article 326

Ans:3

16. Who of the following is the executive head of a state?
1. The Chief Minister
2. The Governor
3. The President
4. None of the above

Ans:2

17. Generally, the Governor belongs to
1. The state where he is posted
2. Some other state
3. The Indian Administrative Service
4. None of the above

Ans:2

18. In India, the Prime Minister remains in office so long as he enjoys the –
1. Support of armed forces
2. Confidence in Rajya Sabha
3. Confidence in Lok Sabha
4. Support of the people

Ans:3

19. Is the Prime Minister bound to advise the President on matters on which his advice is sought
1. Yes
2. No
3. It is discretionary
4. If the Council of Ministers so desires

Ans:1

20.Who among the following can attend meetings of the Union Cabinet?
1. Cabinet Ministers
2. State Minister
3. Deputy Ministers
4. All the above

Ans:4