Set-16 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)\

Directions:(1-5) Find the wrong term in the series given below.

1. 51, 60, 79, 134, 215, 336

2. 151, 182, 251, 386, 605, 956

3. 2, 3, 60, 420, 3360, 30240

4. 24, 24, 33, 39, 51, 57

5. 38, 52, 94, 164, 268, 388

Directions:(6-10) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

6. 15, 17, 22, 33, 50, ?

7. 7529536, 537824, 38416, 2744, 196, ?

8.15.21, 16.81, 18.49, 20.25, ?

9. 5, 5, 12, 38, 101, ?

10. 17, 27, 39, 53, ?

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) Find the wrong term in the series given below.

    1. Question

    51, 60, 79, 134, 215, 336

    Ans:2
    The pattern is as follows:

    51 + 32 = 60

    60 + 52 = 85

    85 + 72 = 134

    134 + 92 = 215

    215 + 112 = 336

  • 2. Question

    151, 182, 251, 386, 605, 956

    Ans:5
    The pattern is as follows:

    151 + 33 + 4 = 182

    182 + 43 + 5 = 251

    251 + 53 + 6 = 382

    382 + 63 + 7 = 605

    605 + 73 + 8 = 956

  • 3. Question

    2, 3, 60, 420, 3360, 30240

    Ans:4
    The pattern is as follows:

    2 x 5 = 10

    10 x 6 = 60

    60 x 7 = 420

    420 x 8 = 3360

    3360 x 9 = 30240

  • 4. Question

    24, 24, 33, 39, 51, 57

    Ans:2
    The next number is obtained by adding sum of digits of the previous number:

    24 + 2 + 4 = 30

    30 + 3 + 0 = 33

    33 + 3 + 3 = 39

    39 + 3 + 9 = 51

    51 + 5 + 1 = 57

  • 5. Question

    38, 52, 94, 164, 268, 388

    Ans:5
    The pattern is as follows:

    38 + 14 x 1 = 52

    52 + 14 x 3 = 94

    94 + 14 x 5 = 164

    164 + 14 x 7 = 262

    262 + 14 x 9 = 388

    Directions:(6-10) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

    6. Question

    15, 17, 22, 33, 50, ?

    Ans:2
    The pattern adds alternate prime numbers to the previous term:

    15 + 2 = 17

    17 + 5 = 22

    22 + 11 = 33

    33 + 17 = 50

    50 + 23 = 73

  • 7. Question

    7529536, 537824, 38416, 2744, 196, ?

    Ans:5
    The pattern is as follows:

    7529536/14 = 537824

    537824/14 = 38416

    38416/14 = 2744

    2744/14 = 196

    196/14 = 14

  • 8. Question

    15.21, 16.81, 18.49, 20.25, ?

    Ans:2
    The pattern is (3.9)2, (4.1)2, (4.3)2, (4.5)2, (4.7)2

  • 9. Question

    5, 5, 12, 38, 101, ?

     Ans:5
    The pattern is,

    5 + (13 – 1) = 5, 5 + (23 – 1) = 12, 12 + (33 – 1) = 38, 38 + (43 – 1) = 101, 101 + (53 – 1) = 225

  • 10. Question

    17, 27, 39, 53, ?

    Ans:1
    The pattern is 3×5+2=17, 4×6+3=27, 5×7+4=39, 6×8+5=53, 7×9+6=69