Set-16 Syllogism For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Syllogism Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Directions:(1-5) In each of the questions below are given some statements followed by some conclusions numbered. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts

1. Statements:
All Sugars are Salt.
Some Salt are Chilli.
No Chilli is Pepper.
Conclusions:
I. Some Peppers are Sugars.
II. Some Chilli can never be Sugars.
III. No Pepper is Sugar.

2. Statements:
Some Long are Short.
Some Short are Rights.
Some Rights are Wrong.
Conclusions:
I. Some Wrong are Short.
II. Some Rights are Long.
III. Some Wrong are Long.

3. Statements:
All Give are Takes.
All Takes are Receives.
All Receives are Provides.
Conclusions:
I. Some Provides are Takes.
II. Some Receives can never be Give.
III. Some Provides are Give.

 

 

4. Statements:
All Likes are Amuses.
No Fascinate are Amuses.
Some Fascinate are Enjoy.
Conclusions:
I. No Likes are Fascinate.
II. Some Likes are Fascinate.
III. Some Enjoy are not Likes.
IV. Some Enjoy are Likes.

 

5. Statements:
No Bright are Quiet.
Only Quite are Lights.
No Whites are Lights.
Conclusions:
I. Some Lights can never be Whites.
II. No Lights are Bright.
III. No Quite are Whites.
IV. No Bright are Whites.

 

Directions:(6-8) Some statements are given followed by some conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the following conclusions, if any, follow from the given statements:

6. Statements:
All apple are orange.
Some litchi are orange.
All mango are litchi
Conclusion:
I. All orange are mango.
II. Some apple are litchi
III. Some mango are apple

7. Statements:
Some salary are incentives.
No incentives is promotion.
Some promotion are transfer.
Conclusion:
I. Some salary are not transfer
II. some salary are not promotion
III. some transfer is not incentives

8. Statements:
Some state are districts.
Some towns are villages.
Some districts are colonies.
Conclusion:
I. Some state are towns.
II. Some state are colonies.
III. Some towns are colonies.

Directions:(9-10) In this question two/three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows the given statements disregarding commonly known facts.

9. Statements:
Some screen are films.
No film is a cover.
All covers are pictures.
Conclusions:
I. At least some pictures are films.
II. No cover is a screen.

10. Statements:
All bricks are stones.
Some stones are rocks.
All rocks are mountains.
Conclusion:
I. Some mountains are stones.
II. All stones being bricks is a possibility.

 

  Check your Answers below:

  1. Directions:(1-5) In each of the questions below are given some statements followed by some conclusions numbered. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts

    1. Question

    Statements:
    All Sugars are Salt.
    Some Salt are Chilli.
    No Chilli is Pepper.
    Conclusions:
    I. Some Peppers are Sugars.
    II. Some Chilli can never be Sugars.
    III. No Pepper is Sugar.

    Ans:3

  2. 2. Question

    Statements:
    Some Long are Short.
    Some Short are Rights.
    Some Rights are Wrong.
    Conclusions:
    I. Some Wrong are Short.
    II. Some Rights are Long.
    III. Some Wrong are Long.

      Ans:1

  3. 3. Question

    Statements:
    All Give are Takes.
    All Takes are Receives.
    All Receives are Provides.
    Conclusions:
    I. Some Provides are Takes.
    II. Some Receives can never be Give.
    III. Some Provides are Give.

    Ans:2

  4. 4. Question

    Statements:
    All Likes are Amuses.
    No Fascinate are Amuses.
    Some Fascinate are Enjoy.
    Conclusions:
    I. No Likes are Fascinate.
    II. Some Likes are Fascinate.
    III. Some Enjoy are not Likes.
    IV. Some Enjoy are Likes.

      Ans:1

  5. 5. Question

    Statements:
    No Bright are Quiet.
    Only Quite are Lights.
    No Whites are Lights.
    Conclusions:
    I. Some Lights can never be Whites.
    II. No Lights are Bright.
    III. No Quite are Whites.
    IV. No Bright are Whites.

    Ans:3

    Directions:(6-8) Some statements are given followed by some conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the following conclusions, if any, follow from the given statements:

    6. Question
    Statements:
    All apple are orange.
    Some litchi are orange.
    All mango are litchi
    Conclusion:
    I. All orange are mango.
    II. Some apple are litchi
    III. Some mango are apple
    Ans:5

  6. 7. Question

    Statements:
    Some salary are incentives.
    No incentives is promotion.
    Some promotion are transfer.
    Conclusion:
    I. Some salary are not transfer
    II. some salary are not promotion
    III. some transfer is not incentives

    Ans:2

  7. 8. Question

    Statements:
    Some state are districts.
    Some towns are villages.
    Some districts are colonies.
    Conclusion:
    I. Some state are towns.
    II. Some state are colonies.
    III. Some towns are colonies.

    Ans:5

    Directions:(9-10) In this question two/three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows the given statements disregarding commonly known facts.

    9. Question

    Statements:
    Some screen are films.
    No film is a cover.
    All covers are pictures.
    Conclusions:
    I. At least some pictures are films.
    II. No cover is a screen.

    Ans:4

  8. 10. Question
    Statements:
    All bricks are stones.
    Some stones are rocks.
    All rocks are mountains.
    Conclusion:
    I. Some mountains are stones.
    II. All stones being bricks is a possibility.
      Ans:5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.