Set-17 Alphanumeric Series For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Alphanumeric Series Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Study the following information carefully and answer the questions given below.
M 8 $ H U 2 A % 5 6 Z E K 7 9 T R I @ F & 4 W N 3 © G £ Y

1. Which of the following is the eighth to the right of the nineteenth from the right end of the above arrangement?

2. If all the symbols and numbers in the above arrangement are dropped, which of the following will be the tenth from the left end?

3. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by letter and immediately followed by number?

4. Four of the following five are alike in certain way and thus form a group as per the given arrangement. Which of the following does not belong to that group?

5. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately followed by symbol but not immediately preceded by a number?

Directions:(6-10) Study the following information carefully and answer the questions given below.
B  # 4  F 6 % J 4  G  ^ !  7 D  F €  U  ∞  9 G  F 3  V β  © B 9 G  Α 6 5 H

6. How many alphabets are there which is preceded by a number and followed by a symbol in the given arrangement?

7. If all the Alphabets are removed from the series, then which of the following element is Ninth from the left end of the row?

8. Which of the following represents that the first element is exactly between the third and the second element?

9. If all the Numbers are removed from the arrangement then which of the following elements is exactly in the middle?

10. If all the consonant are changed to next letter in the English alphabetical series and all the vowels are changed to previous letter in the alphabetical series then which of the following is the fourth to the left of the element which is eighth from the right end of the row?

 

 

Check your Answers below:

 

  1. Directions:(1-5) Study the following information carefully and answer the questions given below.
    M 8 $ H U 2 A % 5 6 Z E K 7 9 T R I @ F & 4 W N 3 © G £ Y

    1. Question

    Which of the following is the eighth to the right of the nineteenth from the right end of the above arrangement?

    Ans:3
    M 8 $ H U 2 A % 5 6 Z E K 7 9 T R I @ F & 4 W N 3 © G £ Y

  2. 2. Question

    If all the symbols and numbers in the above arrangement are dropped, which of the following will be the tenth from the left end?

    Ans:4
    M  H U A Z E K T R I F W N G Y

  3. 3. Question

    How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by letter and immediately followed by number?

    Ans:2
    M 8 $ H U 2 A % 5 6 Z E K 7 9 T R I @ F & 4 W N 3 © G £ Y

  4. 4. Question

    Four of the following five are alike in certain way and thus form a group as per the given arrangement. Which of the following does not belong to that group?

     Ans:3
  5. 5. Question

    How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately followed by symbol but not immediately preceded by a number?

    Ans:2
    M 8 $ H U 2 A % 5 6 Z E K 7 9 T R I @ F & 4 W N 3 © G £ Y

  6. 6. Question

    Directions:(6-10) Study the following information carefully and answer the questions given below.
    B  # 4  F 6 % J 4  G  ^ !  7 D  F €  U  ∞  9 G  F 3  V β  © B 9 G  Α 6 5 H

    How many alphabets are there which is preceded by a number and followed by a symbol in the given arrangement?

    Ans:2
    B  # 4  F 6 % J 4  G ^ !  7 D  F €  U  ∞  9 G  F 3  V β © B 9 G  Α 6 5 H

  7. 7. Question

    If all the Alphabets are removed from the series, then which of the following element is Ninth from the left end of the row?

    Ans:1
    # 4 6 % 4 ^ !  7 ∞ 9 3 β © 9 6 5 – € is Ninth from the left end of the row

  8. 8. Question

    Which of the following represents that the first element is exactly between the third and the second element?

    Ans:3
    Only in J % 4 the first element is exactly between the third and the second element.

  9. 9. Question

    If all the Numbers are removed from the arrangement then which of the following elements is exactly in the middle?

    Ans:2
    B # F % J   G   ^   !  D  F € U ∞   G F   V β © B G Α H
    Both € U are the element which is exactly in the middle.

  10. 10. Question

    If all the consonant are changed to next letter in the English alphabetical series and all the vowels are changed to previous letter in the alphabetical series then which of the following is the fourth to the left of the element which is eighth from the right end of the row?

    Ans:2
    B  # 4  F 6 % J 4  G  ^ !  7 D  F €  U  ∞  9 G F 3  V β  © B 9 G  Α 6 5 H
    F is fourth to the left of eighth element from the right end. Since, F is a consonant it is changed to next letter in the alphabet-‘G’