Set-17 Arithmetic (Miscellaneous) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Arithmetic (Miscellaneous) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

1. Simple interest on a certain sum at 7 p.c.p.a for 4 years is Rs. 3584. What will be the compound interest on the same principal at 4 p.c.p.a. in two years?

2. Average score of a cricketer in 13 matches is 42 runs. If the average score in the first 5 matches be 54 runs, what is the average score in the last eight matches?

3. The average of five positive numbers is 308. The average of first two numbers is 482.5 and the average of last two numbers is 258.5. What is the third number?

4. The ratio of roses and lilies in a garden is 3 : 2 respectively. The average number of roses and lilies is 180. What is the number of lilies in the garden?

5. In how many different ways can the letters of the word ‘HAPPY’ be arranged?

6. A car runs at the speed of 40 km/h when not serviced and runs at 65 km/h, when serviced. After servicing the car covers a certain distance in 5 h. How much approximate time will the car take to cover the same distance when not serviced?

7. If the area of a circle is 616 , what would be the total surface area of a hemisphere having the same radius as the circle ?

8. A 180 m long train crosses another 270 m long train running in the opposite direction in 10.8 seconds. If the shorter train crosses a pole in 12 seconds, what is the speed of longer train ?

9. There is some profit when an article is sold for Rs. 720. However when the same article is sold for Rs. 420, there is some loss. If the quantum of loss is two times the quantum of profit, find the cost price of the article.

10. A and B cand do a piece of work in 28 and 35 days respectively. They both began to work together but A leaves after sometime and B completed remaining work in 17 days. After how many days did A leave?

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • 1. Question

    Simple interest on a certain sum at 7 p.c.p.a for 4 years is Rs. 3584. What will be the compound interest on the same principal at 4 p.c.p.a. in two years?

    Ans: 2

  • 2. Question

    Average score of a cricketer in 13 matches is 42 runs. If the average score in the first 5 matches be 54 runs, what is the average score in the last eight matches?

    Ans: 2

  • 3. Question

    The average of five positive numbers is 308. The average of first two numbers is 482.5 and the average of last two numbers is 258.5. What is the third number?

     Ans: 2

  • 4. Question

    The ratio of roses and lilies in a garden is 3 : 2 respectively. The average number of roses and lilies is 180. What is the number of lilies in the garden?

     Ans: 1

  • 5. Question

    In how many different ways can the letters of the word ‘HAPPY’ be arranged?

    Ans: 3

  • 6. Question

    A car runs at the speed of 40 km/h when not serviced and runs at 65 km/h, when serviced. After servicing the car covers a certain distance in 5 h. How much approximate time will the car take to cover the same distance when not serviced?

    Ans: 4

  • 7. Question

    If the area of a circle is 616 , what would be the total surface area of a hemisphere having the same radius as the circle ?

    Ans: 1

  • 8. Question

    A 180 m long train crosses another 270 m long train running in the opposite direction in 10.8 seconds. If the shorter train crosses a pole in 12 seconds, what is the speed of longer train ?

    Ans: 2

  • 9. Question

    There is some profit when an article is sold for Rs. 720. However when the same article is sold for Rs. 420, there is some loss. If the quantum of loss is two times the quantum of profit, find the cost price of the article.

     Ans: 1

  • 10. Question

    A and B cand do a piece of work in 28 and 35 days respectively. They both began to work together but A leaves after sometime and B completed remaining work in 17 days. After how many days did A leave?

    Ans: 3