Set-17 Fill in the blanks For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Fill in the blanks Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Directions (1-10): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

1.For long, scientists have been _________by the fact that long strands of DNA apparently have no real function.

  1. Astonished
  2. puzzled
  3. confused
  4. doubtful

2. Influential corporate groups have _________ the judiciary’s independence.

  1. Distorted
  2. curved
  3. falsified
  4. melted

3. As the consequences of the historic press conference of the four senior most judges of the Supreme Court play out, a constant ________ that has been heard is of the need to resolve differences internally.

  1. forgo
  2. refrain
  3. abstain
  4. stop

4. For the BJP, while winning the State may not be very _______ to its overall dominance at present, losing it may have ominous significance.

  1. urgent
  2. essential
  3. deciding
  4. crucial

5. The process of _________ legislation for road safety has been in the making for the past four years.

  1. suggesting
  2. announcing
  3. introducing
  4. prefacing

6. The inefficiencies of a predominantly manual system, given the scale of licences issued every year, results in lakhs of licenses being issued without the ___________ checks and balances.

  1. Recommended
  2. guide
  3. prescribed
  4. convinced

7. In the absence of a central registry, often multiple licenses are ______by one person for different States.

  1. guarded
  2. believed
  3. held
  4. taken

8. Low penalties for licensing offences allow ______ drivers to be behind the wheel and get away with life-threatening violations.

  1. criminal
  2. faulty
  3. sinful
  4. deviating

9. The Supreme Court on Wednesday _______hearing the case against the UID projects — a project that has emerged, layer by layer, over the years.

  1. birthed
  2. commenced
  3. started
  4. dawned

10. Sincerity is the name of a bridge that can connect what we _______ with what we do.

  1. deliver
  2. orate
  3. counsel
  4. preach

 

 

Check your Answers below:

 

  1. Directions (1-10): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

    1. Question

    For long, scientists have been _________by the fact that long strands of DNA apparently have no real function.

    1. Astonished
    2. puzzled
    3. confused
    4. doubtful
    Ans:1
    the correct set of words for the above blank will be ‘astonished-puzzled’ as their meaning is to be surprised.

  2. 2. Question

    Influential corporate groups have _________ the judiciary’s independence.

    1. Distorted
    2. curved
    3. falsified
    4. melted
    Ans:4
    ‘distorted-falsified’ is correct in the blank of the sentence because its meaning is to deform or misrepresent.

  3. 3. Question

    As the consequences of the historic press conference of the four senior most judges of the Supreme Court play out, a constant ________ that has been heard is of the need to resolve differences internally.

    1. forgo
    2. refrain
    3. abstain
    4. stop
    Ans:2
    the correct set of words will be ‘refrain-abstain’ because their meaning is to keep or hold something from doing.

  4. 4. Question

    For the BJP, while winning the State may not be very _______ to its overall dominance at present, losing it may have ominous significance.

    1. urgent
    2. essential
    3. deciding
    4. crucial
    Ans:5
    in the above blank of the sentence, the correct set of words will be ‘essential-crucial’ whose meaning is- important or decisive.

  5. 5. Question

    The process of _________ legislation for road safety has been in the making for the past four years.

    1. suggesting
    2. announcing
    3. introducing
    4. prefacing
    Ans:3
    The correct set of words will be ‘announcing-introducing’ whose meaning is to present or making known.

  6. 6. Question

    The inefficiencies of a predominantly manual system, given the scale of licences issued every year, results in lakhs of licenses being issued without the ___________ checks and balances.

    1. Recommended
    2. guide
    3. prescribed
    4. convinced
    Ans:5
    The correct set of words for the blank above will be ‘Recommended-prescribed’. Their meaning is ‘Ethical and consulted; advised by some expert.

  7. 7. Question

    In the absence of a central registry, often multiple licenses are ______by one person for different States.

    1. guarded
    2. believed
    3. held
    4. taken
    Ans:3
    The correct set of words for the blank above will be ‘held-taken’ means owned or grasped by someone.

  8. 8. Question

    Low penalties for licensing offences allow ______ drivers to be behind the wheel and get away with life-threatening violations.

    1. criminal
    2. faulty
    3. sinful
    4. deviating
    Ans:1
    The correct set of words for the blank above will be ‘criminal-faulty’ because their meaning is – the person who has committed any crime or any fault is done by him.

  9. 9. Question

    The Supreme Court on Wednesday _______hearing the case against the UID projects — a project that has emerged, layer by layer, over the years.

    1. birthed
    2. commenced
    3. started
    4. dawned
    Ans:2
    The correct set of words for the blank above will be ‘commenced-started’ which means to begin a process of something.

  10. 10. Question

    Sincerity is the name of a bridge that can connect what we _______ with what we do.

    1. deliver
    2. orate
    3. counsel
    4. preach
      Ans:5
    The correct set of words for the blank above will be ‘deliver-preach’ whose meaning is to speak or inform publically about beliefs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.