Set-17 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-17 General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.What is the largest component of lower atmosphere, by total volume?
1. Oxygen
2. Nitrogen
3. Helium
4. Water Vapour

Ans:2

2.Acetic Acid is another name for which of the following?
1. Vinegar
2. Baking Soda
3. Copper Sulphate
4. Magnesium Oxide

Ans:1

3.The reaction of Copper Sulphate and Iron produces Iron Sulphate and __________.
1. Vinegar
2. Ash
3. Baking Soda
4. Copper

Ans:4

4.A __________ thread is actually stronger than a steel wire.
1. Wool
2. Cotton
3. Jute
4. Nylon

Ans:4

5. The process of depositing a layer of any desired metal on another material by means of electricity is called ___________.
1. Electroplating
2. Galvanisation
3. Rusting
4. Crystallisation

Ans:1

6.Heat is transmitted from higher temperature to lower temperature through the actual motion of the molecules in –
1. Conduction
2. Convection
3. Radiation
4. Both conduction and convection

Ans:2

7.Silver gets corroded due to ________________ in air.
1. Oxygen
2. Hydrogen Sulphide
3. Carbon dioxide
4. Nitrogen

Ans:2

8.Which of the following is a radioactive element?
1. Cobalt
2. Uranium
3. Argon
4. Chromium

Ans:2

9.The ‘solid waste’ is also known as
1. Sedge
2. Toxic waste
3. Sludge
4. Scrubber

Ans:3

10.The antiparticle of an electron is –
1. Positron
2. Proton
3. Alpha particles
4. Beta particles

Ans:1

11.Which of the following is used as non-stick coating for cooking utensils?
1. Perspex
2. Styrofoam
3. Polystyrene
4. Teflon

Ans:4

12.The purest form of iron is –
1. Cast iron
2. Steel
3. Pig iron
4. Wrought iron

Ans:4

13.Now-a-days yellow lamps are frequently used as street lights. Which of the following gases is used in these lamps?
1. Sodium
2. Neon
3. Hydrogen
4. Nitrogen

Ans:1

14.Burning pyrites ore gives out –
1. Carbon dioxide gas
2. Sulphur dioxide gas
3. Nitrogen dioxide gas
4. Nitric oxide gas

Ans:2

15.Which one of the following fuels causes minimum air pollution?
1. Kerosene oil
2. Hydrogen
3. Coal
4. Diesel

Ans:2

16.Which gas is used in the purification of drinking water?
1. Helium
2. Chlorine
3. Fluorine
4. Carbon Dioxide

Ans:2

17.Which of the following is a fossil fuel?
1. Alcohol
2. Ether
3. Water gas
4. Natural gas

Ans:4

18.Which one of the following pairs is not correctly matched?
1. Ascorbic acid – Lemon
2. Maltose – Malt
3. Acetic acid – Curd
4. Formic acid – Red Ant

Ans:3

19.Which one of the following polymers is used for making bullet-proof windows?
1. Polycarbonates
2. Polyurethanes
3. Polystyrene
4. Polyamides

Ans:1

20.‘Nobel Oil’ is the name of which one of the following explosives?
1. TNG
2. TNP
3. TNA
4. TNT

Ans:1