Set-17 Indian Geography (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Geography Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-17 Indian Geography Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.In India, Dhariwal and Ludhiana towns are famous for
1. Silk textiles
2. Woolen textiles
3. Cotton textiles
4. Synthetic textiles

Ans:2

2.Which one of the following is a Sedimentary Rock?
1. Granite
2. Charnockite
3. Basalt
4. Arkose

Ans:4

3.In ‘annular’ pattern, rivers flow
1. From West to East
2. From North to South
3. Like a ring
4. In transverse direction

Ans:3

4.The famous Lagoon lake of India is:
1. Dal Lake
2. Chilka Lake
3. Pulicat Lake
4. Mansarover

Ans:2

5.Which foreign country is closest to Andaman Islands?
1. Sri Lanka
2. Myanmar
3. Indonesia
4. Pakistan

Ans:2

6.Where in India ‘Mushroom’ rock can be found?
1. Eastern Ghats
2. Western Ghats
3. Thar Desert
4. Satpura Range

Ans:3

7.The largest brackish water lake of India is in the state of
1. Jammu and Kashmir
2. Maharashtra
3. Orissa
4. West Bengal

Ans:3

8.Silent Valley of Kerala
1. is the only evergreen forest in India
2. contains costly timber trees
3. is a good picnic spot
4. contains rare species of plants and animals

Ans:4

9.Lion is conserved at
1. Kaziranga sanctuary
2. Gir Sanctuary
3. Corbett National Park
4. Manas Sanctuary

Ans:2

10.In which State have Indian Railways introduced “Palace on Wheels” to promote tourism?
1. Kerala
2. Maharashtra
3. Rajasthan
4. Punjab

Ans:3

11.Which of the following cities in India is considered greenest?
1. Bengaluru
2. Mysore
3. Chandigarh
4. Thiruvananthapuram

Ans:2

12.The deepest ocean of the world is
1. Atlantic Ocean
2. Arctic Ocean
3. Indian Ocean
4. Pacific Ocean

Ans:4

13.Where is India’s most prized tea grown?—
1. Johat
2. Nilgiris
3. Darjeeling
4. Munnar

Ans:3

14.The important fishing harbour in India is
1. Kolkata
2. Cohin
3. Paradeep
4. Mumbai

Ans:2

15.River Indus originates from :
1. Hindukush range
2. Himalayan range
3. Karakoram range
4. Kailash range

Ans:4

16.The joint river valley venture of India and Nepal is
1. Gomati
2. Chambal
3. Damodar
4. Kosi

Ans:4

17.Watermelons grow best in
1. Alluvial soil
2. Sandy soil
3. Black soil
4. Laterite soil

Ans:2

18.The first biosphere reserve that was set up in India in 1986 is
1. Nanda Devi
2. Nilgiris
3. Nokrek
4. Manas

Ans:2

19.Green Revolution was started in
1. 1960
2. 1970
3. 1980
4. 1990

Ans:1

20.India is the largest producer and consumer of
1. Paddy
2. Tea
3. Pulses
4. Sugar

Ans:3