Set-17 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-17 Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Who of the following became Prime Minister of India without becoming a Union Cabinet Minister?
1. Chaudhary Charan Singh
2. H.D. Deve Gowda
3. Morarji Desai
4. I.K. Gujral

Ans:2

2. Who amongst the following drafted the ‘Sarvodaya Plan’?
1. M.N. Roy
2. Jai Prakash Narain
3. Morarji Desai
4. Shriman Narayan

Ans:2

3.First Five Year Plan was started in :
1. 1951-52
2. 1956-57
3. 1961-62
4. 1966-67

Ans:1

4. The basic objective of fifth five year plan was
1. Poverty removal
2. Reforms in Public distribution system
3. Inclusive growth
4. Exclusive growth

Ans:1

5. The formal beginning of 12th five year Plan from?
1. 2011-2016
2. 2012-2017
3. 2013-2018
4. 2015-2020

Ans:2

6. What does stand for VVPAT?
1. Voter Verification Paper Audit Trail
2. Voter Verifiable Paper Audit Trail
3. Voter Variable Paper Audit Trail
4. Voter Volatile Paper Audit Trail

Ans:2

7. The main objective of the cultural and educational rights granted to the citizens is
1. To preserve the rich cultural heritage of India
2. To evolve a single integrated Indian culture
3. To help the minorities to conserve their culture
4. All the above

Ans:3

8. The Preamble was for the first time amended by the
1. 24th Amendment
2. 42nd Amendment
3. 44th Amendment
4. None of the above

Ans:2

9. The states enjoy exclusive jurisdiction on subjects in the
1. Concurrent list
2. State list
3. Both (A) and (B)
4. None of the above

Ans:2

10. The Constitution of India vests the residuary powers in
1. Parliament
2. The states
3. The Union and State governments jointly
4. None of the above

Ans:1

11. The union list contains:
1. 66 items
2. 97 items
3. 47 items
4. 100 items

Ans:4

12. The central government can assign any function to the state with the consent of
1. The President
2. The Chief Justice of India
3. The Parliament
4. The state government

Ans:4

13. The membership of the legislative assembly of a state varies between
1. 60 and 500
2. 100 and 300
3. 150 and 450
4. 100 and 400

Ans:1

14. The members of the Council of Ministers are
1. Appointed by the Prime Minister
2. Appointed by the President on the recommendation of the Parliament
3. Appointed by the President on the advice of the Prime Minister
4. Appointed by the President at his discretion

Ans:3

15. The Council of Ministers is collectively responsible to
1. The President of India
2. The Loksabha
3. The Prime Minister
4. The Rajya Sabha

Ans:2

16. Which one of the following statements is correct?
1. The Prime Minister of India chooses his ministers only from members of either house of the Parliament
2. The Prime Minister chooses his Cabinet colleagues after due consultation with the President of India
3. The Prime Minister has full discretion in the choice of persons to be included in the Council of Ministers
4. The Prime Minister has only limited power in the choice of the Cabinet colleagues because of the discretionary powers vested with the President

Ans:3

17. ‘Human Rights Day’ is observed on:
1. 10, December
2. 9, December
3. 10, November
4. 10, October

Ans:1

18. When the Supreme Court in India was inaugurated?
1. 27 January, 1950
2. 28 January, 1950
3. 29 January, 1950
4. 30 January, 1950

Ans:2

19. Which Act introduced a bicameral legislature in the Centre?
1. 1961 Act
2. 1917 Act
3. 1919 Act
4. 1915 Act

Ans:3

20. After establishment of Bharatiya Janata Party, who became its first President?
1. L. K. Advani
2. A.B. Vajpayee
3. M.M. Joshi
4. Sikandar Bakt

Ans:2