Set-17 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)\

Directions:(1-5) Find the wrong term in the series given below.

1. 413, 425, 465, 585, 787, 1065

2. 40, 60.0, 92.0, 135.0, 202.5, 303.75

3. 63, 593, 994, 1284, 1483, 1603

4. 120, 136, 130, 132, 130, 131

5. 332, 336, 374, 376, 412, 416

Directions:(6-10) Find the next term in the series.

6. 538, 658, 898, 1474, 1586, ?

7. 15, 49, 201, 1011, 6073, ?

8. 26, 22, 36, 92, 336, ?

9. 341, 559, 855, 1241, 1729, ?

10. 29, 31, 36, 47, 64, ?

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) Find the wrong term in the series given below.

    1. Question

    413, 425, 465, 585, 787, 1065

    Ans:4
    The next term is obtained by adding the number to the product of its digits.

    413 + 12 = 425

    425 + 40 = 465

    465 + 120 = 585

    585 + 200 = 785

    785 + 280 = 1065

  • 2. Question

    40, 60.0, 92.0, 135.0, 202.5, 303.75

     Ans:4
    The pattern is as follows:

    40 x 1.5 = 60.0

    60.0 x 1.5 = 90.0

    90.0 x 1.5 = 135.0

    135.0 x 1.5 = 202.5

    202.5 x 1.5 = 303.75

  • 3. Question

    63, 593, 994, 1284, 1483, 1603

    Ans:5
    The pattern is as follows:

    63 + 232 + 1 = 593

    593 + 202 + 1 = 994

    994 + 172 + 1 = 1284

    1284 + 142 + 1 = 1481

    1481 + 112 + 1 = 1603

  • 4. Question

    120, 136, 130, 132, 130, 131

    Ans:4
    From the 3rd number, each successive term is average of previous 2 terms:

    (120 + 136)/2 = 128

    (136 + 128)/2 = 132

    (128 + 132)/2 = 130

    (132 + 130)/2 = 131

  • 5. Question

    332, 336, 374, 376, 412, 416

    Ans:3
    The next term is obtained by adding the number to the square of the last digit of the previous number.

    332 + 22 = 336

    336 + 62 = 372

    372 + 22 = 376

    376 + 62 = 412

    412 + 22 = 416

  • 6. Question

    Directions:(6-10) Find the next term in the series.

    538, 658, 898, 1474, 1586, ?

    Ans:3
    The next term is obtained by adding the number to the product of its digits.

    538 + 5 x 3 x 8 = 658

    658 + 6 x 5 x 8 = 898

    898 + 8 x 9 x 8 = 1474

    1474 + 1 x 4 x 7 x 4 = 1586

    1586 + 1 x 5 x 8 x 6 = 1826

  • 7. Question

    15, 49, 201, 1011, 6073, ?

    Ans:2
    The pattern is as follows:

    (15 x 3) + 4 = 49

    (49 x 4) + 5 = 201

    (201 x 5) + 6 = 1011

    (1011 x 6) + 7 = 6073

    (6073 x 7) + 8 = 42519

  • 8. Question

    26, 22, 36, 92, 336, ?

    Ans:3
    The pattern is as follows:

    (26 x 1) – 4 = 22

    (22 x 2) – 8 = 36

    (36 x 3) – 16 = 92

    (92 x 4) – 32 = 336

    (336 x 5) – 64 = 1616

  • 9. Question

    341, 559, 855, 1241, 1729, ?

    Ans:1
    The pattern is as follows:

    53 + 63 = 341

    63 + 73 = 559

    73 + 83 = 855

    83 + 93 = 1241

    93 + 103 = 1729

    103 + 113 = 2331

  • 10. Question

    29, 31, 36, 47, 64, ?

    Ans:1
    The pattern adds alternate prime numbers to the previous term:

    29 + 2 = 31

    31 + 5 = 36

    36 + 11 = 47

    47 + 17 = 64

    64 + 23 = 87