Set-17 Quadratic Equations (Inequalities) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Quadratic Equations (Inequalities) for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Directions:1-5) In the following question, two equations I and II are given. Solve both the equations carefully & answer the questions given below:If x > y

1.

I. X2+5 √3x -42 =0
II. Y2 -√2y -24 =0

2.

I. 5x – 2.2y = –17
II. 4x + 0.6y = 31

3.

I. 30×2+89x+58 =0
II. 27y2 -51y -56 =0

4.

I. X2 -4x +3.91 =0
II. Y2-6y +8.75 =0

5.

I. 78x2+199x+65 =0
II. 56y2+127y+72 =0

Directions: 6-10) In the following question, two equations I and II are given. Solve both the equations carefully & answer the questions given below:

6.

  1. (x1/4 /20)2 = 196/X3/2
  2. Y1/3*y2/3*143 = 7*y4

7.

  1. 4/x1/2 +7/x1/2 = x1/2
  2. Y2 – (115/2/y1/2) =0

8.

  1. 5001/2x +4021/2 =0
  2. 3601/2y +2001/2 =0

9.

  1. X2-5 √3x -42 =0
  2. 4 √3 y2 -5y -2 √3 =0

10.

  1. (x+40)1/2 =2561/2 – 1211/2
  2. Y2+576 =697

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:1-5) In the following question, two equations I and II are given. Solve both the equations carefully & answer the questions given below:If x > y

    1. Question

    I. X2+5 √3x -42 =0

    II. Y2 -√2y -24 =0

    Ans:5
    X2+5 3 X -42 =0(X +7 3) (X-2 3) =0

    X =-7 3,, 23

    Y2 2y -24 =0

    Y2 – 4 2y +3 2y -24 =0

    Y = 4 2, -3 2

    The relationship cannot be determined

  • 2. Question

    I. 5x – 2.2y = –17

    II. 4x + 0.6y = 31

    Ans:2
    5x – 2.2y = –174x + 0.6y = 31

    Simply the above equation, we get x= 10 and y = 15

    x < y

  • 3. Question

    I. 30×2+89x+58 =0

    II. 27y2 -51y -56 =0

    Ans:2
    I. 30x2+89x +58 =030x2 +60x + 29x +58 =0

    30x(x+2)+29 (x+2) =0

    (30x+29) (x+2) =0

    X = -29/30, -2

    II. 27y2-51y -56 =0

    27y2 -72y + 21y -56 =0

    9y(3y -8) +7(3y-8) =0

    (9y+7)(3y-8) =0

    Y = -7/9, 8/3

    X < Y

  • 4. Question

    I. X2 -4x +3.91 =0

    II. Y2-6y +8.75 =0

    Ans:2
    X2 -4x +3.91 =0X2-2.3x – 1.7x +3.91 =0

    X(x-2.3) – 1.7 (x-3.91) =0

    (x-1.7)(x-2.3) =0

    X=2.3, 1.7

    Y2-6y +8.75 =0

    Y2-3.5y-2.5y+8.75 =0

    Y (y-3.5) – 2.5 (y-3.5) =0

    (y-3.5)(y-2.5)=0

    Y=3.5, 2.5

    x < y

  • 5. Question

    I. 78x2+199x+65 =0

    II. 56y2+127y+72 =0

    Ans:5
    I. 78x2+199x +65 =078x2 +169x+30x +65 =0

    13x (6x+13) +5(6x+13) =0

    (13x+5) (6x+13) =0

    X= -5/13, -13/6

    II. 56y2+127y +72 =0

    56y2 +64y+63y +72 =0

    8y (7y+8) +9(7y+8) =0

    (8y+9)(7y+8) =0

    Y= -9/8, -8/7

    Relationship cannot be determined.

    Directions: 6-10) In the following question, two equations I and II are given. Solve both the equations carefully & answer the questions given below:

    6. Question
    1. (x1/4 /20)2 = 196/X3/2
    2. Y1/3*y2/3*143 = 7*y4
    Ans:5
    (x1/4 /20)2 = 196/X3/2X1/2/202 =196 / X3/2

    X2=78400

    X = 280 , -280

    Y1/3*y2/3*143 = 7*y4

    Y*143=7 * y4

    14*14*14/7 =y3

    Y3= 196*2

    Y3 =392

    Y = 7.31 =7

    The relation cannot be established

  • 7. Question
    1. 4/x1/2 +7/x1/2 = x1/2
    2. Y2 – (115/2/y1/2) =0
    Ans:5
    4/x1/2 +7/ x1/2 = x1/211 =X

    Y2 – (115/2/y1/2) =0

    Y5/2 =115/2

    Y =11

    x = y or relation cannot be established

  • 8. Question
    1. 5001/2x +4021/2 =0
    2. 3601/2y +2001/2 =0
    Ans:2
    5001/2x +4021/2 =0X = – (402/500)1/2

    X = – 20/22 = -10/11

    3601/2y +2001/2 =0

    Y = – ( 200/360 )1/2 = – 14/19

    x < y

  • 9. Question
    1. X2-5 √3x -42 =0
    2. 4 √3 y2 -5y -2 √3 =0
    Ans:5
    X2+5 3 X -42 =0(X +7 3) (X-23) =0

    X =-7 3 , 23

    4 3Y2 -5y -2 3 =0

    Y = +8 /43 , -3 / 4 3

    x = y or relation cannot be established

  • 10. Question
    1. (x+40)1/2 =2561/2 – 1211/2
    2. Y2+576 =697
    Ans:2
    (x+40)1/2 =2561/2 – 1211/2X+40 =25

    X=-15

    Y2+576 =697

    Y2 =121

    Y =11 ,-11

    x < y

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.