Set-18 Alphanumeric Series For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Alphanumeric Series Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Study the following information carefully and answer the questions given below.
453    228   571   842   896

1. If 1 is subtracted from the second digit of all odd numbers and 1 is added in the first digit of all even numbers, then how many pair of digits appears twice in the given numbers?

2. If third digit of highest number is divided by the first digit of lowest number, then what will be the resultant?

3. If all the digits in each number are arranged in Descending order, then which number will be the Second lowest after the rearrangement?

4. If the first and third digits of the numbers are interchanged, then which of the following will be Second Highest number in the given series?

5. How many numbers will be there in the given series in which Sum of first and third digit is greater than second digit?

Directions:(6-10) Study the following information carefully and answer the questions given below.
S H K R T Y E I W O P A M C F E R X K L A H F U T I S O Q M S U E R M D

6. How many alphabets are there as in the English alphabet series in between the letters which are seventh from the left end and eleventh from the right end of the row?

7. If all the vowels are removed from the series, then which of the following alphabet is third to the left of the alphabet which is in the middle of the newly formed series?

8. Which of the following alphabet is sixth to the left of the alphabet which is twelfth from the right end of the row?

9. If all the alphabets which are in even numbered positions are removed from the arrangement then which of the following alphabets is exactly in the middle of the row?

10. Four of the five in the following are similar in such a way they form a group, which one of the following doesn’t belongs to the group?

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

Directions:(1-5) Study the following information carefully and answer the questions given below.
453    228   571   842   896

1. Question

If 1 is subtracted from the second digit of all odd numbers and 1 is added in the first digit of all even numbers, then how many pair of digits appears twice in the given numbers?

Ans: 2
453- 443
228- 328
571 – 561
842 – 942
896 – 996

2. Question

If third digit of highest number is divided by the first digit of lowest number, then what will be the resultant?

Ans: 1
6/2=3

3. Question

If all the digits in each number are arranged in Descending order, then which number will be the Second lowest after the rearrangement?

Ans: 1
543   822 751 842   986,
751=571

4. Question

If the first and third digits of the numbers are interchanged, then which of the following will be Second Highest number in the given series?

Ans: 3
453-354
228-822
571-175
842-248
896-698

5. Question

How many numbers will be there in the given series in which Sum of first and third digit is greater than second digit?

Ans: 4
453 –4+3=7>5
228 – 8+2=10>2
571 – 1+5=6<7
842 -8+2=10>4
896 – 8+6=14>9

Directions:(6-10) Study the following information carefully and answer the questions given below.
S H K R T Y E I W O P A M C F E R X K L A H F U T I S O Q M S U E R M D

6. Question

How many alphabets are there as in the English alphabet series in between the letters which are seventh from the left end and eleventh from the right end of the row?

Ans: 3

7. Question

If all the vowels are removed from the series, then which of the following alphabet is third to the left of the alphabet which is in the middle of the newly formed series?

Ans: 1
S  H K R T Y W P M C F R X K L H F T S Q M S R M D

8. Question

Which of the following alphabet is sixth to the left of the alphabet which is twelfth from the right end of the row?

Ans: 5

9. Question

If all the alphabets which are in even numbered positions are removed from the arrangement then which of the following alphabets is exactly in the middle of the row?

Ans: 1

10. Question

Four of the five in the following are similar in such a way they form a group, which one of the following doesn’t belongs to the group?

Ans: 4
Options (d) only differ from all other option.