Set-18 Arithmetic (Miscellaneous) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Arithmetic (Miscellaneous) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

1. Two vessels contain equal quantity of mixtures of milk and water in the ratio 3 : 2 and 4 : 3 respectively. Both the mixtures are now mixed thoroughly. Find the ratio of milk to water in the new mixture so obtained.

2. If 32 students in a class are females and the ratio of female to male students in 16 : 9, then what percentage of the class is female ?

3. In a family of 5 members, the average age at present is 33 years. The youngest member is 9 years old. The average age of the family just before the birth of the youngest member was

4. A shopkeeper marks the prices at 25% higher than the original price. Due to increase in demand, he further increases the price by 10%. How much % profit will be get ?

5. 5% of income of A is equal to 15% of income of B and 10% of income of B is equal to 20% of income of C. If the income of C is Rs. 2000, what is the total income of A, B and C ?

6. In an examination, it is required to get 296 marks out of aggregate marks to pass. A student gets 222 marks and is declared failed by 10% marks. What are the maximum aggregate marks as student can get ?

7. The profit earned by selling an article of Rs. 900 is double the loss incurred when the same article is sold for Rs. 600. What should be the sale price (in Rs.) of the article for marking 50 percent profit ?

8. Mukesh purchased 40 kg of wheat at Rs. 12.50 per kg and 25 kg of of wheat at Rs. 15.10 per kg. He mixed the two qualities of wheat for selling. At what rate should it be sold to gain 10% ?

9. A shopkeeper allows a discount of 10% on the marked price of an item but charges a sales tax of 8% on the discounted price. If the customer pays Rs. 3,402 as the price including the sales tax, then the marked price is

10. A container contains a mixture of two liquids A and B in the ratio of 7 : 5. When 9 litres of mixture is drawn off and the container is filled with B. The ratio of A and B becomes 7 : 9. How many litres of liquids A was contained by the container initially ?

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

1. Question

Two vessels contain equal quantity of mixtures of milk and water in the ratio 3 : 2 and 4 : 3 respectively. Both the mixtures are now mixed thoroughly. Find the ratio of milk to water in the new mixture so obtained.

Ans: 1
In first vessel milk and water ratio = 3 : 2 =(3 + 2) = 5
In second vessel milk and water ratio = 4 : 3= (4 + 3) = 7
(in first ratio multiply by 7 and in second ratio multiply by 5)
In first contain milk and water = 3 : 2 = 21/14
In second contain milk and water = 4 : 3 = 20/15
Milk strength⁄water strength 

2. Question

If 32 students in a class are females and the ratio of female to male students in 16 : 9, then what percentage of the class is female ?

Ans: 4

3. Question

In a family of 5 members, the average age at present is 33 years. The youngest member is 9 years old. The average age of the family just before the birth of the youngest member was

Ans: 1

4. Question

A shopkeeper marks the prices at 25% higher than the original price. Due to increase in demand, he further increases the price by 10%. How much % profit will be get ?

Ans: 3

5. Question

5% of income of A is equal to 15% of income of B and 10% of income of B is equal to 20% of income of C. If the income of C is Rs. 2000, what is the total income of A, B and C ?

Ans: 3

6. Question

In an examination, it is required to get 296 marks out of aggregate marks to pass. A student gets 222 marks and is declared failed by 10% marks. What are the maximum aggregate marks as student can get ?

Ans: 4

7. Question

The profit earned by selling an article of Rs. 900 is double the loss incurred when the same article is sold for Rs. 600. What should be the sale price (in Rs.) of the article for marking 50 percent profit ?

Ans: 1

8. Question

Mukesh purchased 40 kg of wheat at Rs. 12.50 per kg and 25 kg of of wheat at Rs. 15.10 per kg. He mixed the two qualities of wheat for selling. At what rate should it be sold to gain 10% ?

Ans: 4

9. Question

A shopkeeper allows a discount of 10% on the marked price of an item but charges a sales tax of 8% on the discounted price. If the customer pays Rs. 3,402 as the price including the sales tax, then the marked price is

Ans: 2

10. Question

A container contains a mixture of two liquids A and B in the ratio of 7 : 5. When 9 litres of mixture is drawn off and the container is filled with B. The ratio of A and B becomes 7 : 9. How many litres of liquids A was contained by the container initially ?

Ans: 3