Set-18 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-18 General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Which is the largest organ in human beings?
1. Skin
2. Large Intestine
3. Small Intestine
4. Liver

Ans:1

2. Delonix regia Rafin is the scientific name of –
1. Banyan
2. Gulmohar
3. Tamarind
4. Chiku

Ans:2

3. Which Virus causes Chicken Pox?
1. Rubella Virus
2. Varicella zoster virus
3. Rabies
4. Variola Virus

Ans:2

4. Yellow fever is a disease spread through which of the following?
1. Flies
2. Mosquito
3. Rat
4. Cockroach

Ans:2

5. Which of the following organisms does not fit into the Cell Theory?
1. Bacteria
2. Virus
3. Fungi
4. Plants

Ans:2

6. Which drug is used as an Anti-Inflammatory?
1. Metformin
2. Diazepam
3. Latanoprost
4. Prednisone

Ans:4

7. Prothrombin, responsible for clotting of blood is produced in _____.
1. Small Intestine
2. Liver
3. Large Intestine
4. Heart

Ans:2

8. Acacia arabica is the scientific name of –
1. Neem
2. Teak
3. Babul
4. Pomegranate

Ans:3

9. Ferns belong to which division of plants?
1. Gymnosperms
2. Angiosperms
3. Thallophyta
4. Pteridophyta

Ans:4

10. Who invented Antibiotics?
1. Joseph Lister
2. William Harvey
3. Robert Knock
4. Alexander Fleming

Ans:4

11. Intestinal bacteria synthesizes which of the following in the human body?
1. Vitamin K
2. Proteins
3. Fats
4. Vitamin D

Ans:1

12. The largest artery in human body is –
1. Aorta
2. Capillary
3. Vena cava
4. Pulmonary vein

Ans:1

13. Which cells in pancreas produce Insulin?
1. Thymus
2. Estrogen
3. Corpus epididymis
4. Islets of Langerhans

Ans:4

14. Flat footed camels can walk easily in sandy deserts because –
1. pressure on the sand is decreased by increasing the area of the surface in contact
2. pressure on the sand is increased by increasing the area of the surface in contact
3. pressure on the sand is decreased by decreasing the area of the surface in contact
4. pressure on the sand is increased by decreasing the area of the surface in contact

Ans:1

15. Mitochondria was discovered by –
1. Weismann
2. Darwin
3. Lamarck
4. Richard Altamann

Ans:4

16. The chemical used for destroying fungi in water tanks is –
1. Copper Sulphate
2. Magnesium Sulphate
3. Zinc Sulphate
4. Nitric Acid

Ans:1

17. Which one of the following diseases is caused due to presence of excess arsenic in water?
1. Alzheimer’s disease
2. Parkinson’s disease
3. Skin cancer
4. Indigestion

Ans:3

18. Animals living in the tree trunks are known as –
1. Arboreal
2. Volant
3. Amphibious
4. Aquatics

Ans:1

19. Which of the following is correct about cold-blooded animals?
1. Their blood remains cold all the time
2. Their body temperature changes in accordance with atmosphere
3. Their body temperature remains constant all the time
4. They kill all the animals they came across

Ans:2

20. Anthophobia is fear of the following:
1. Boss
2. Fire
3. Flowers
4. Dogs

Ans:3