Set-18 Indian Geography (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Geography Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-18 Indian Geography Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Dry farming in India is extensively practised in
1. Kanara Plains
2. Deccan Plateau
3. Coromandal Plains
4. Ganga Plains

Ans:2

2.The oldest oil field in India is in
1. Haldia
2. Bombay High
3. Neyveli
4. Digboi

Ans:4

3.In which State is Hutti gold mine situated?
1. Maharashtra
2. West Bengal
3. Orissa
4. Karnataka

Ans:4

4.Jadugoda mines are famous for
1. iron ore
2. mica deposits
3. gold deposits
4. uranium deposits

Ans:4

5.Kharif crops are sown
1. a the beginning of the South-West monsoon
2. at the end of the South West monsoon
3. at the beginning of the North-East monsoon
4. at the end of North-East monsoon

Ans:1

6.Marble is the metamorphosed form of
1. Shale
2. Basalt
3. Sandstone
4. Limestone

Ans:4

7.What is the International Date Line?
1. It is the equator
2. It is the 0° longitude
3. It is the 90° east longitude
4. It is the 180° longitude

Ans:4

8.The word ‘dendritic’ is associated with-
1. wind
2. waves
3. rivers
4. glaciers

Ans:2

9.Dolomite is a/an
1. Sedimentary rock
2. Plutonic rock
3. Igneous rock
4. Metamorphic rock

Ans:1

10. Taiga means:
1. Decidious forests
2. Coniferous forests
3. Grass lands
4. Deserts

Ans:2

11.The smallest island country in the Indian Ocean is?
1. Maldives
2. Sri Lanka
3. Mauritius
4. Madagascar

Ans:1

12.What is Damodar Valley Corporation?
1. Statutory body
2. Municipal Corporation looking after Damodar Valley
3. A private enterprise located in Bihar
4. A non-government organisation

Ans:1

13.Why Carbon Monoxide is a harmful pollutant?
1. Reacts with hemoglobin
2. It inhibits glycolysis
3. It reacts with Oxygen
4. None of these

Ans:1

14.Kaziranga National Park is the only natural habitat of the endangered?
1. Snow Leopards
2. One Horned Rhinos
3. Asiatic Lions
4. Swamp Deer

Ans:2

15.Which among the following is not an inner planet?
1. Mercury
2. Saturn
3. Venus
4. Earth

Ans:2

16.Earth is also known as _______.
1. Orange planet
2. Green planet
3. Blue planet
4. Yellow planet

Ans:3

17.The Coriolis force is maximum at __?
1. Mountain peaks
2. Tropics
3. Equator
4. Poles

Ans:4

18.The sea bed sloping gradually and bordering the continent is known as:
1. Coast
2. Continental Shelf
3. Continental Platform
4. Continental Slope

Ans:2

19.The term ‘epicentre’ is associated with
1. Earthquakes
2. Volcanoes
3. Cyclones
4. Landslides

Ans:1

20.The deepest ocean of the world is
1. Atlantic Ocean
2. Arctic Ocean
3. Indian Ocean
4. Pacific Ocean

Ans:4