Set-18 Indian History (English)Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-18 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Dandi March Started from ________ in 1930.
1. Surat
2. Sabarmati Ashram
3. Delhi Durbar Hall
4. Vedaranyan

Ans:2

2.Which among the following is not correctly paired?
1. Shivaji – Afzal Khan
2. Nurjahan – Mahabat Khan
3. Akbar – Rana Pratap
4. Babar – Bairam Khan

Ans:4

3.Abul Fazal was the son of which Sufi saint?
1. Sheikh Mubarak
2. Hazarat Kwaja
3. Nasiruddin Chirag
4. Baba Qutubuddin Bakhtiyar Kaki

Ans:1

4.The foreign traveller who visited India during the reign of Shahjahan was______________.
1. Thomas Roe
2. William Hawkins
3. Ibn Batuta
4. Manucci

Ans:4

5.Who was the first ruler to adopt the title of Maharaja-adhiraja?
1. Ashoka
2. Chandragupta
3. Tipu Sultan
4. None of them

Ans:2

6.A ‘Sabha’ in the Vedic period was a/an
1. Institution of professional men in villages
2. Royal Court
3. Mantri Parishad
4. Assembly of all Citizens

Ans:4

7.Who founded “MATHAS’ in the four corners of India?
1. Madhavacharya
2. Shankaracharya
3. Bhaskaracharya
4. Ramanujacharya

Ans:2

8.Who among the following wrote the book ‘A nation in making’?
1. Dinbandhu Mitra
2. Bal Gangadhar Tilak
3. Surendra Nath Banerjee
4. Subhash Chandra Bose

Ans:3

9.Who was the author of the book ‘My Experiments with Truth’?
1. Aurobindo Ghosh
2. Bal Gangadhar Tilak
3. M.K. Gandhi
4. Vinoba Bhave

Ans:3

10.The Maratha Chief, Sambhaji, was executed during the reign of
1. Aurangzeb
2. Mahabat Khan
3. Jehangir
4. Shahjahan

Ans:1

11. In Rig Vedic period, the most important functionary after the king was
1. Purohita
2. Senani
3. Law Officer
4. Tax Collector

Ans:1

12.The language of discourses of Gautama Buddha was?
1. Bhojpuri
2. Magadhi
3. Sanskrit
4. Pali

Ans:4

13.The trident-shaped symbol of Buddhism does not represent
1. Nirvana
2. Sangha
3. Buddha
4. Dhamma

Ans:1

14.The term Nirgrantha is associated with?
1. Ajivikas
2. Charvakas
3. Jains
4. Pasupatas

Ans:3

15.Which factor influenced most to eliminate caste-system in India?
1. Rationalism
2. Job Opportunities
3. Legislations
4. Liberal Education

Ans:1

16.Which of the following ruler is called as “Rangeela”?
1. Muhammad shah
2. Bahadur shah
3. Akbar II
4. Ahmad shah

Ans:1

17.Who built the city of Nagalapuram?
1. Bukka I
2. Devaraya I
3. Krishnadeva Raya
4. Virupaksha

Ans:3

18. During the Civil Disobedience Movement, who led the ‘Red Shirts’ of North-Western India?
1. Abdul Kalam Azad
2. Khan Abdul Ghaffar Khan
3. Mohammad Ali Jinnah
4. Shaukat Ali

Ans:2

19. The issue on which the Civil Disobedience Movement of 1930 was launched was___
1. Equal employment opportunities for Indians
2. The proposed execution of Bhagat Singh
3. Salt monopoly exercised by the British Government
4. Complete freedom

Ans:4

20.The date March 12, 1930 is known in Indian History for—
1. Dandi March by Mahatma Gandhi
2. First Round Table Conference
3. Gandhi – Irwin Pact
4. Jallianwala Bagh Massacre

Ans:1