Set-18 Inequalities For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Inequalities for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Directions:(1-10)In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions.
Give Answer

1.
Statement:
H ≥ M = S ≥ D > P; D < R < V ≥ K
Conclusion:
I). M > K
II). P < V

2.
Statement:
K ≤ V < W ≤ D; W ≤ G < L; M < V
Conclusion:
I). L > M
II). L > K

3.
Statement:
R > M ≥ S ≥ G; M < F ≤ H
Conclusion:
I). H > R
II). G ≤ H

4.
Statement:
B < T ≥ Y ≥ R > V; Y ≥ A = E
Conclusion:
I). E ≤ T
II). E > V

5.
Statement:
A > B,  B ≤ C,  C ≥ D,  D = E
Conclusion:
I). A > E
II). B ≤  E

6.
Statement:
T > S, P = Q,  S> R, Q ≤ R
Conclusion:
I). R = T
II). Q < T

7.
Statement:
M > N, P < O, O < N, Q > P
Conclusion:
I). M > P
II). N < Q

8.
Statements:
S ≤ B = C < D; D ≤ U = Q < N < Y
Conclusions:
I). S < Q
II). U < Y

9.
Statements:
S ≤ T > U < V = W; K > I > U = M
Conclusions:
I). W > M
II). I > S

10.
Statements:
M = N ≤ O < P ≥ S > X ≥ Y = U
Conclusions:
I). M < S
II). U < P

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

Directions:(1-10)In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions.
Give Answer

Statement:
H ≥ M = S ≥ D > P; D < R < V ≥ K
Conclusion:
I). M > K
II). P < V

Ans: 2
I). False
II). True

2. Question

Statement:
K ≤ V < W ≤ D; W ≤ G < L; M < V
Conclusion:
I). L > M
II). L > K

Ans: 5
I). True
II). True

3. Question

Statement:
R > M ≥ S ≥ G; M < F ≤ H
Conclusion:
I). H > R
II). G ≤ H

Ans: 4
I). False
II). False

4. Question

Statement:
B < T ≥ Y ≥ R > V; Y ≥ A = E
Conclusion:
I). E ≤ T
II). E > V

Ans: 1
I). True
II). False

5. Question

Statement:
A > B,  B ≤ C,  C ≥ D,  D = E
Conclusion:
I). A > E
II). B ≤  E

Ans: 5
A > B ≤ C ≥ D = E
I) A > E – False
II) B ≤ E – False
So Neither Conclusion I nor II followsA > B ≤ C ≥ D = E
I) A > E – False
II) B ≤ E – False
So Neither Conclusion I nor II followsA > B ≤ C ≥ D = E
I) A > E – False
II) B ≤ E – False
So Neither Conclusion I nor II followsA > B ≤ C ≥ D = E
I) A > E – False
II) B ≤ E – False
So Neither Conclusion I nor II followsA > B ≤ C ≥ D = E
I) A > E – False
II) B ≤ E – False
So Neither Conclusion I nor II followsA > B ≤ C ≥ D = E
I) A > E – False
II) B ≤ E – False
So Neither Conclusion I nor II followsA > B ≤ C ≥ D = E
I) A > E – False
II) B ≤ E – False
So Neither Conclusion I nor II followsA > B ≤ C ≥ D = E
I) A > E – False
II) B ≤ E – False
So Neither Conclusion I nor II followsA > B ≤ C ≥ D = E
I) A > E – False
II) B ≤ E – False
So Neither Conclusion I nor II followsA > B ≤ C ≥ D = E
I) A > E – False
II) B ≤ E – False
So Neither Conclusion I nor II follows

6. Question

Statement:
T > S, P = Q,  S> R, Q ≤ R
Conclusion:
I). R = T
II). Q < T

Ans: 2
P = Q ≤ R < S < T
I) R = T – False
II) Q < T – True
So Only Conclusion II follows

7. Question

Statement:
M > N, P < O, O < N, Q > P
Conclusion:
I). M > P
II). N < Q

Ans: 1
M > N > O  > P < Q
I) M > P – True
II) N < Q–False
 So Only Conclusion I follows

8. Question

Statements:
S ≤ B = C < D; D ≤ U = Q < N < Y
Conclusions:
I). S < Q
II). U < Y

Ans: 5
S ≤ B = C < D; D ≤ U = Q < N < Y
I) S < Q (S ≤ B = C < D ≤ U = Q)–>True
II) U < Y (U = Q < N < Y)–> True
So, both the conclusion are follows.

9. Question

Statements:
S ≤ T > U < V = W; K > I > U = M
Conclusions:
I). W > M
II). I > S

Ans: 1
S ≤ T > U < V = W; K > I > U = M
I) W > M (M =U < V = W)–>True
II) I > S (S ≤ T > U < I > )–>False
So, the conclusion I follows.

10. Question

Statements:
M = N ≤ O < P ≥ S > X ≥ Y = U
Conclusions:
I). M < S
II). U < P

Ans: 2
M = N ≤ O < P ≥ S > X ≥ Y = U
I) M < S (M = N ≤ O < P ≥ S)–>False
II) U < P (P ≥ S > X ≥ Y = U)–>True
So, the conclusion II follows.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.