Set-18 Railway NTPC and Railway Group D Previous Year Questions English | Sure Shot Questions for RRB NTPC,RRB Group D | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing most important Previous year Questions in English for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-18 Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.
To download “GKPK”, search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Which of the following elements behave chemically both as metal and non–metal?
1. Argon
2. Carbon
3. Xenon
4. Boron

Ans:4

2. The book ‘Mother India’ was written by
1. Katherine Mayo
2. Indira Gandhi
3. Mother Teresa
4. Sarojini Naidu

Ans:1

3. The radiations used in the physiotherapy is
1. Micro waves
2. Infrared rays
3. X–ray
4. Gamma rays

Ans:2

4. Anup Sridhar is well known for playing –
1. Badminton
2. Chess
3. Football
4. Table tennis

Ans:1

5. The percentage of iron in blood is
1. 15 to 20
2. 20 to 30
3. 30 to 40
4. 60 to 70

Ans:2

6. Project ‘sea – bird’ is the code name of
1. INS kadamba
2. INS iravat
3. INS shivalik
4. INS khukri

Ans:1

7. In endothermic reaction
1. Heat is absorbed
2. Heat is evolved
3. No heat change occurs
4. Heat may be absorbed or evolved

Ans:1

8. The charges carried in semiconductor are
1. Electrons
2. Holes
3. Ions
4. Electrons and holes

Ans:4

9. The weight of a body is highest at the
1. Equator
2. Poles
3. Tropic of Cancer
4. Tropic of Capricorn

Ans:2

10. Tetanus is caused by :
1. Clostridium
2. Virus
3. Bacteriophage
4. Salmonella

Ans:1

11. Holding a ‘Bandh’ was declared illegal for the first time in India by which one of the following High Court?
1. Rajasthan High Court
2. Gujarat High Court
3. Kerala High Court
4. Maharashtra High Court

Ans:3

12. Tirupati is situated in the valley of
1. Ratnagiri Hills
2. Nilgiri Hills
3. Seshachalam Hills
4. Nandigama Hills

Ans:3

13. Transistor is a combination of two
1. Resistors
2. Capacitors
3. Diodes
4. IC

Ans:3

14. Which one of the following rights was described by Dr. B.R. Ambedkar as the heart and soul of the constitution?
1. Right to freedom of religion
2. Right to property
3. Right to equality
4. Right to constitutional remedies

Ans:4

15. Water droplets cause rainbow due to
1.Reflection of sunlight
2.Refraction of sunlight
3.Reflection & refraction of sunlight
4.Diffusion of sunlight

Ans:3

16.Which one of the following does not belong to the group ?
1.Buland Darwaza
2.Agra Fort
3.Gateway of India
4.Jodha Bai’s Palace

Ans:3

17.If which year were the Asian Games held in India ?
1. 1978
2. 1982
3. 1986
4. 1990

Ans:2

18. In human body, pancreas is a part of the
1. Urinary system
2. Respiratory system
3. Digestive system
4. Nervous system

Ans:3

19.When the human body temperature raises by about 5.4 – 8°F above the normal body temperature, the condition is known as
1. Fever
2. Hypothermia
3. Pyretic
4. Hyperpyrexia

Ans:1

20.IMO stands for
1. International Monetary Organisation
2. Indian Metrological Organisation
3. International Maritime Organisation
4. Indian Monetary Organisation

Ans:3