Set-18 Syllogism For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Syllogism Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Directions:(1-4) In each question below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer

1. Statements:
Some radios are telephones.
All telephones are mirrors.
All mirrors are desks.
Conclusion:
I. No telephone is a desk.
II. All radios being mirrors is a possibility.

2. Statements:
All furniture are jungles.
No jungle is a road.
Some roads are hills.
Conclusion:
I. Some hills are definitely not jungles.
II. No hill is a jungle.

3. Statements:
All windows are boats.
All boats are doors.
All doors are buildings.
Conclusion:
I. All buildings being boats is a possibility.
II. At least some doors are windows.

4. Statements:
All houses are wheels.
Some wheels are trees.
No tree is a plant.
Conclusion:
I. No plant is a tree.
II. All houses are trees.

Directions:(5-7) In each question below are given some statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions does not logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer-

5. Statement-
All Riot are Peace.
Some Peace are Fight.
No Fight is Harmony.
Conclusion:

6. Statement:
Some Desk are Chair.
Some Chair are Table.
All Table are Pen.
Some Pen are Pencil.
Conclusion:

7. Statement:
No Movie is Dispute.
Some Dispute are Enjoy.
All Enjoy are Fun.
Some Fun are Serious.
Conclusion:

Directions:(8-10)Read both the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Give Answer:

8. Statements:
All Ones are Zeroes
Some Ones are Hundreds
All Zeroes are Twos
Conclusions:
I.All ones are twos
II.Some twos are Zeroes

9. Statements:
Some Tomatoes are Onions
All Onions are Chillies
All Chillies are Potato
Conclusions:
I.Some tomatoes are Chillies
II.All Potato are Onions

10. Statements:
All Houses are Home
All office are home
All Market are Home
Conclusions:
I.Some Markets are houses
II.Some Offices are are Market

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-4) In each question below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer

    1. Question


    Statements:
    Some radios are telephones.
    All telephones are mirrors.
    All mirrors are desks.
    Conclusion:
    I. No telephone is a desk.
    II. All radios being mirrors is a possibility.

    Ans: 2

  • 2. Question

    Statements:
    All furniture are jungles.
    No jungle is a road.
    Some roads are hills.
    Conclusion:
    I. Some hills are definitely not jungles.
    II. No hill is a jungle.

    Ans: 1

  • 3. Question

    Statements:
    All windows are boats.
    All boats are doors.
    All doors are buildings.
    Conclusion:
    I. All buildings being boats is a possibility.
    II. At least some doors are windows.

    Ans: 5

  • 4. Question

    Statements:
    All houses are wheels.
    Some wheels are trees.
    No tree is a plant.
    Conclusion:
    I. No plant is a tree.
    II. All houses are trees.

    Ans: 1

    Directions:(5-7) In each question below are given some statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions does not logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer-

    5. Question


    Statement-
    All Riot are Peace.
    Some Peace are Fight.
    No Fight is Harmony.
    Conclusion:

    Ans: 5

  • 6. Question
    Statement:
    Some Desk are Chair.
    Some Chair are Table.
    All Table are Pen.
    Some Pen are Pencil.
    Conclusion:
    Ans: 3

  • 7. Question
    Statement:
    No Movie is Dispute.
    Some Dispute are Enjoy.
    All Enjoy are Fun.
    Some Fun are Serious.
    Conclusion:
    Ans: 4

    Directions:(8-10)Read both the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
    Give Answer:

    8. Question


    Statements:
    All Ones are Zeroes
    Some Ones are Hundreds
    All Zeroes are Twos
    Conclusions:
    I.All ones are twos
    II.Some twos are Zeroes

    Ans: 5

    So, both Conclusion I and II follows.

  • 9. Question

    Statements:
    Some Tomatoes are Onions
    All Onions are Chillies
    All Chillies are Potato
    Conclusions:
    I.Some tomatoes are Chillies
    II.All Potato are Onions

    Ans: 1

    So, only conclusion I follow.

  • 10. Question

    Statements:
    All Houses are Home
    All office are home
    All Market are Home
    Conclusions:
    I.Some Markets are houses
    II.Some Offices are are Market

    Ans: 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.