Set-19 Arithmetic (Miscellaneous) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Arithmetic (Miscellaneous) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

1. The area of a rectangle is equal to the area of a circle whose radius is 14 cm. If the breadth of the rectangle is 22 cm, what is its length?

2. If the digits of a two-digit number are interchanged, the number formed is greater than the original number by 45. If the difference between the digits is 5, what is the original number?

3. P, Q and R invested Rs. 45,000, Rs. 70,000 and Rs. 90,000 respectively to start a business. At the end of two years, they earned a profit of Rs. 1,64,000. What will be Q’s share in the profit?

4. What will be the compound interest accrued on an amount of Rs. 10,000 @ 20 p.c.p.a. in two years if the interest is compounded half-yearly?

5. Out of 5 women and 4 men, a committee of three members is to be formed in such a way that at least one member is a woman. In how many different ways can this be done?

6. Manoj sold an article for Rs. 15,000. Had he offered a discount of 10% on the selling price, he would have earned a profit of 8%. What is the cost price?

7. The income of A is 150% of the income of B and the income of C is 120% of the income of A. If the total income of A, B and C together is Rs. 86,000, what is C’s income?

8. Aman’s expense is 30% more than Vimal’s and Vimal’s expense is 10% less than Raman’s. If the sum of their expenses is Rs. 6,447, then what would be Aman’s expense?

9. The average marks of Science subject of a class of 20 students is 68. If the marks of two students were misread as 48 and 65 instead of the actual marks 72 and 61 respectively, what would be the correct average?

10. What would be the cost of building a fence around a square plot with area equal to 361 sq. ft, if the price per foot of building the fence is Rs. 62?

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

1. Question

The area of a rectangle is equal to the area of a circle whose radius is 14 cm. If the breadth of the rectangle is 22 cm, what is its length?

Ans: 2

2. Question

If the digits of a two-digit number are interchanged, the number formed is greater than the original number by 45. If the difference between the digits is 5, what is the original number?

Ans: 4
Let the original number be 10x+y
Then, 10x+y-(10x+y)=45
Or, y-x=5
With this only information, the original number can’t be determined.

3. Question

P, Q and R invested Rs. 45,000, Rs. 70,000 and Rs. 90,000 respectively to start a business. At the end of two years, they earned a profit of Rs. 1,64,000. What will be Q’s share in the profit?

Ans: 1
 Profit is distributed in the ratio 45 : 70 : 90 = 9 : 14 : 18
∴Required share 

4. Question

What will be the compound interest accrued on an amount of Rs. 10,000 @ 20 p.c.p.a. in two years if the interest is compounded half-yearly?

Ans: 3

5. Question

Out of 5 women and 4 men, a committee of three members is to be formed in such a way that at least one member is a woman. In how many different ways can this be done?

Ans: 1

6. Question

Manoj sold an article for Rs. 15,000. Had he offered a discount of 10% on the selling price, he would have earned a profit of 8%. What is the cost price?

Ans: 1

7. Question

The income of A is 150% of the income of B and the income of C is 120% of the income of A. If the total income of A, B and C together is Rs. 86,000, what is C’s income?

Ans: 4

8. Question

Aman’s expense is 30% more than Vimal’s and Vimal’s expense is 10% less than Raman’s. If the sum of their expenses is Rs. 6,447, then what would be Aman’s expense?

Ans: 2

9. Question

The average marks of Science subject of a class of 20 students is 68. If the marks of two students were misread as 48 and 65 instead of the actual marks 72 and 61 respectively, what would be the correct average?

Ans: 2

10. Question

What would be the cost of building a fence around a square plot with area equal to 361 sq. ft, if the price per foot of building the fence is Rs. 62?

Ans: 2