Set-19 Fill in the blanks For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Fill in the blanks Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Direction (1-10): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

1.In the past few years, solar pumps have consistently ________ the interest of various bureaucrats and politicians.

  1. provoked
  2. aroused
  3. piqued
  4. moved

2. The Prime Minister spoke about solar pumps from the ________ of the Red Fort in 2016.

  1. elevation
  2. barrier
  3. security
  4. ramparts

3. Maharashtra is solarizing its agricultural feeders by _______ solar power plants at the substation level, through competitive bidding.

  1. setting up
  2. fixing
  3. installing
  4. placing

4. Guided by on­ground experiences and an expanding body of research, the government should _________ improve and innovate its support mechanisms on solar for irrigation.

  1. regularly
  2. continuously
  3. gently
  4. serially

5. In the past, the Supreme Court has made it clear that it cannot give anyone a virtual veto over a certificate issued by the Central Board of Film Certification, a statutory body, by __________

  1. Menacing
  2. cautioning
  3. forthcoming
  4. threatening

6. The number of farmers in organic farming has been increasing ______, but many are simply deploying regular agriculture with natural substitutes for chemicals.

  1. Steadily
  2. Regularly
  3. Calmly
  4. Surely

7. Users can be asked to pay a small price for the protection of vital environmental features, and more areas for nature tourism can also _________

  1. Raise
  2. Hike
  3. Boost
  4. Jump

8. Protection afforded to the inefficient fertilizer industry_______ that input costs are high.

  1. guard
  2. Effect
  3. Guarantee
  4. ensure

9. Implications of the U.S­ Pakistan rift may not be as _________ as they might seem.

  1. Straightforward
  2. Direct
  3. Mellow
  4. Plain

10. To start a medical college, State governments first _______ a certificate of essentiality.

  1. Arise
  2. Issue
  3. Proceed
  4. flow

 

Check your Answers below:

 

 

Direction (1-10): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

In the past few years, solar pumps have consistently ________ the interest of various bureaucrats and politicians.

  1. provoked
  2. aroused
  3. piqued
  4. moved
Ans: 3
the appropriate words will be ‘aroused-piqued’ whose meaning is motivated or ignited
2. Question

The Prime Minister spoke about solar pumps from the ________ of the Red Fort in 2016.

  1. elevation
  2. barrier
  3. security
  4. ramparts
Ans: 2
‘elevation-ramparts’ here, are referring to a high level of a building i.e., The Red Fort.
3. Question

Maharashtra is solarizing its agricultural feeders by _______ solar power plants at the substation level, through competitive bidding.

  1. setting up
  2. fixing
  3. installing
  4. placing
Ans: 5
‘setting up-installing’ means to establish at a place.
4. Question

Guided by on­ground experiences and an expanding body of research, the government should _________ improve and innovate its support mechanisms on solar for irrigation.

  1. regularly
  2. continuously
  3. gently
  4. serially
Ans: 1
the correct set will be ‘regularly- continuously’ whose meaning is gradual change.
5. Question

In the past, the Supreme Court has made it clear that it cannot give anyone a virtual veto over a certificate issued by the Central Board of Film Certification, a statutory body, by __________

  1. Menacing
  2. cautioning
  3. forthcoming
  4. threatening
Ans: 4
the correct set of answers will be ‘menacing-threatening’ whose meaning will be a dangerous and alarming situation.
6. Question

The number of farmers in organic farming has been increasing ______, but many are simply deploying regular agriculture with natural substitutes for chemicals.

  1. Steadily
  2. Regularly
  3. Calmly
  4. Surely
Ans: 1
‘steadily-regularly’ will be correct for the sentence. Their meaning implies firm and constantly increasing.
7. Question

Users can be asked to pay a small price for the protection of vital environmental features, and more areas for nature tourism can also _________

  1. Raise
  2. Hike
  3. Boost
  4. Jump
Ans: 2
‘Raise- boost’ will be correct, if they are referring to money. Their meaning is- increasing or reaching onto higher level.
8. Question

Protection afforded to the inefficient fertilizer industry_______ that input costs are high.

  1. guard
  2. Effect
  3. Guarantee
  4. ensure
Ans: 5
‘guarantee- ensure’ means to make secure, is correct set for the sentence.
9. Question

Implications of the U.S­ Pakistan rift may not be as _________ as they might seem.

  1. Straightforward
  2. Direct
  3. Mellow
  4. Plain
Ans: 1
Here, the correct set of words will be ‘straightforward-direct’, those refers to honest and frank.
10. Question

To start a medical college, State governments first _______ a certificate of essentiality.

  1. Arise
  2. Issue
  3. Proceed
  4. flow
Ans: 3
As per the meaning of the sentence, the correct set of words will be ‘issue- proceed’ whose meaning is to release.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.