Set-19 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-19 General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Steam locomotive was invented by?
1. Simon Stevin
2. George Stephenson
3. Gary Starkweather
4. Percy Spencer

Ans:2

2.Glass is also called ________.
1. Supercooled liquid
2. Super liquid
3. Ideal liquid
4. Distilled liquid

Ans:1

3. If a body slides over a surface, the force resisting the motion between them is called ______.
1. Centripetal force
2. Friction
3. Centrifugal force
4. Inertia

Ans:2

4.In a streamline flow, ________ at every point in the fluid remains same.
1. Force
2. Pressure
3. Velocity
4. Speed

Ans:3

5.The value of acceleration due to gravity (g) at a distance of 2R from the surface of earth, where R is the radius of earth is ______.
1. g/3
2. g/4
3. g/9
4. g/2

Ans:3

6. The most commonly used substance in fluorescent tubes are –
1. Sodium Oxide and Argon
2. Sodium Vapour and Neon
3. Mercury Vapour and Argon
4. Mercuric Oxide and Neon

Ans:3

7.The chemical name of limestone is?
1. Calcium Carbonate
2. Magnesium Chloride
3. Sodium Chloride
4. Sodium Sulphide

Ans:1

8. Monazite is an ore of-
1. Zirconium
2. Thorium
3. Titanium
4. Iron

Ans:2

9.Radioactivity is measured by-
1. Hydrometer
2. Geiger Counter
3. Seismometer
4. Ammeter

Ans:2

10.Process of solid camphor into camphor vapour is called-
1. Vaporisation
2. Freezing
3. Melting
4. Sublimation

Ans:4

11.Which one of the following is liquid at ordinary temperature?
1. Lead
2. Nickel
3. Mercury
4. Tin

Ans:3

12.Which one of the following liquids is very good conductor of heat?
1. Mercury
2. Benzene
3. Ether
4. None of these

Ans:1

13.What is the reaction between an acid and a base called?
1. Desalination
2. Crystallisation
3. Neutralisation
4. Sublimation

Ans:3

14.Which among the following metal is used for galvanization?
1. Zinc
2. Copper
3. Iron
4. Silver

Ans:1

15.What is dry ice?
1. Solid Carbon dioxide
2. Solid Nitrogen dioxide
3. Solid Sulphur dioxide
4. Solid Water

Ans:1

16.In which industry Potassium Nitrate is used commercially?
1. Glass Manufacturing
2. Electroplating
3. Fire Cracker Manufacturing
4. Leather Industry

Ans:3

17. Which of the following is not an example of Allotrope?
1. Diamond
2. Graphite
3. Ozone
4. Steel

Ans:4

18. PET is a very familiar form of _____________. It is used for making bottles.
1. Nylon
2. Acrylic
3. Polyester
4. Rayon

Ans:3

19. What is nature of pH of Milk?
1. Slightly Acidic
2. Slightly Basic
3. Highly Acidic
4. Highly Basic

Ans:1

20. Which among the following is not an example of emulsion?
1. Chocolate-Milk
2. Butter
3. Whipped Cream
4. Curd

Ans:4