Set-19 Indian Geography (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Geography Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-19 Indian Geography Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Which of the following is an organic rock?
1. Marble
2. Coal
3. Granite
4. Slate

Ans:2

2. In geography ‘Gulf Stream’ refers to
1. A warm ocean current
2. Strong air current
3. Streams joining a gulf
4. The name of a stream

Ans:1

3. Kharif crops are sown
1. A the beginning of the South-West monsoon
2. At the end of the South West monsoon
3. At the beginning of the North-East monsoon
4. At the end of North-East monsoon

Ans:1

4. Marble is the metamorphosed form of
1. Shale
2. Basalt
3. Sandstone
4. Limestone

Ans:4

5. The largest producer of coconut in the world is
1. Brazil
2. India
3. Indonesia
4. Philippines

Ans:3

6. The light from the Sun reaches the Earth in about-
1. 8 seconds
2. 8 minutes
3. 10 seconds
4. 10 minutes

Ans:2

7. The capital of Manipur?
1. Imphal
2. Aizawl
3. Dispur
4. None of these

Ans:1

8. Nathu La, a place where India-China border trade has been resumed after 44 years, is located on the Indian border in
1. Sikkim
2. Arunachal Pradesh
3. Himachal Pradesh
4. Jammu and Kashmir

Ans:1

9. The latitude passing through the northern most part of India is
1. 32° N
2. 36° N
3. 37° N
4. 38° N

Ans:3

10. Natural sources of air pollution are
1. Smoke from vehicles
2. Volcanic eruptions
3. Factories Smoke
4. Smoke from burning dry leaves

Ans:2

11. Which one of the following is the largest river in the world?
1. Amazon
2. Yangtze-Kiang
3. Nile
4. Mississipi-Missouri

Ans:1

12. The Civilian Airport of highest altitude is in
1. Tibet
2. Nepal
3. India
4. China

Ans:4

13. Sahara is located in which part of Africa?
1. Eastern
2. Western
3. Northern
4. Southern

Ans:3

14.Which is the closest star to our solar system?
1. Alpha Centauri
2. Beta Centauri
3. Sirius
4. Procyon

Ans:1

15.Which planet is known as red planet?
1. Mercury
2. Pluto
3. Mars
4. Venus

Ans:3

16.The number of biogeographical zones in India are –
1. 2
2. 10
3. 5
4. 6

Ans:2

17.Which city is located on the banks of the river Brahmaputra?
1. Kanpur
2. Srinagar
3. Dibrugarh
4. Lucknow

Ans:3

18.Manas National Park is in which state?
1. Orissa
2. Maharashtra
3. Assam
4. Sikkim

Ans:3

19. Marble is a metamorphic rock of _______.
1. Sandstone
2. Limestone
3. Granite
4. Clay

Ans:2

20. On which planet would one witness sunrise in the west?
1. Jupiter
2. Venus
3. Saturn
4. Mercury

Ans:2

Click here to download PDF