Set-19 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-19 Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. In the Parliament, what is the meaning of the Government Bill?
1. Bill presented by Ruling Party member
2. Bill approved by the Government
3. Only the Prime Minister presents the Bill
4. A Bill introduced by any Minister in either of the Houses of the Parliament

Ans:4

2. The Comptroller and Auditor General of India does not audit usually the receipts and expenditure of –
1. Central Government
2. Local Bodies
3. State Government
4. Government Companies

Ans:2

3.Which of the following was not advocated by Mahatma Gandhi?
1. Prohibition of liquor
2. Heavy Industries
3. Village Panchayat
4. Dignity of Labour

Ans:2

4.The term of a Governor is
1. 4 Years
2. 5 Years
3. 6 Years
4. 3 Years

Ans:2

5.Indian Citizenship is granted by
1. The President of India
2. The Prime Minister
3. The Ministry of Home Affairs
4. The Ministry of External Affairs

Ans:3

6.What is the minimum age required to become vice-president of India?
1. 30 years
2. 35 years
3. 40 years
4. 37 years

Ans:2

7.NITI Aayog has been formed to replace which of the following institution?
1. Planning Commission
2. IRDA
3. Department of Telecommunications (DoT)
4. Department of Information Technology

Ans:1

8.How many fundamental Rights are mentioned in Indian constitution?
1. Five
2. Six
3. Seven
4. Eight

Ans:2

9.How many Fundamental Duties are mentioned in Indian constitution?
1. Five
2. Seven
3. Nine
4. Eleven

Ans:4

10.Which of the following Country doesn’t have a written Constitution?
1. United Kingdom
2. Australia
3. United States of America
4. Bangladesh

Ans:1

11. Which article can be used by the President of India to declare financial emergency?
1. Article 32
2. Article 349
3. Article 360
4. Article 365

Ans:3

12. “United Nations Organization” is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.
1. Union
2. State
3. Global
4. Concurrent

Ans:1

13.Constituent Assembly of India was founded in the year ________.
1. 1940
2. 1946
3. 1947
4. 1950

Ans:2

14.What is the retirement age of the Prime Minister of India?
1. 60 years
2. 70 years
3. 80 years
4. No limit

Ans:4

15.In case State emergency is declared, it needs Parliamentary approval after every _____.
1. 6 months
2. 1 year
3. 2 years
4. 3 years

Ans:1

16.How many maximum terms, a person can serve as Prime Minister of India?
1. 3
2. 5
3. 7
4. No limit

Ans:4

17.Call sign of any aircraft carrying the Indian President is –
1. Air India One
2. Air Force one
3. Code Eagle
4. Flight 101

Ans:1

18.Article 43A of the Indian Constitution “Participation of workers in management of industries” deals with?
1. The State Government
2. The Union Government
3. The directive principles of state policy
4. The fundamental rights of the Indian Citizen

Ans:3

19.What is the full form of the Indian Political Party “BSP”?
1. Bharatiya Samaj Party
2. Bahujan Samaj Party
3. Bharatiya Sangh Party
4. Bahujan Sangh Party

Ans:2

20.The person who is appointed as Chief Minister
1. Should not be a member of either house of state legislature
2. Must be a member of either house of state legislature
3. Must possess the qualifications to be elected as member of state legislature but not be a member of the legislature
4. Should be a member of the legislative council only

Ans:2