Set-19 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)\

Directions:(1-5) Find the next term in the series.

1. 1, 7, 56, 504, 5040, ?

2. 181, 404, 755, 1276, 2015, ?

3. 20, 22, 26, 34, 41, ?

4. 24, 30, 48, 78, 120, ?

5. 71, 96, 145, 226, 347, ?

Directions:(6-10) Find the next term in the series.

6. 182, 193, 206, 214, 221, ?

7. 27, 27, 54, 81, 135, 216, ?

8. 28, 42, 70, 98, 154, ?

9. 3630, 3341, 3085, 2860, 2664, ?

10. 5, 7, 13, 25, 45, ?

 

Check your Answers below:

 

 

Directions:(1-5) Find the next term in the series.

1, 7, 56, 504, 5040, ?

Ans: 3
The pattern is as follows:
1 x 7 = 7
7 x 8 = 56
56 x 9 = 504
504 x 10 = 5040
5040 x 11 = 55440
2. Question

181, 404, 755, 1276, 2015, ?

Ans: 4
The pattern is as follows:
181 + 63 + 7 = 404
404 + 73 + 8 = 755
755 + 83 + 9 = 1276
1276 + 93 + 10 = 2015
2015 + 103 + 11 = 3026
3. Question

20, 22, 26, 34, 41, ?

Ans: 3
The next number is obtained by adding sum of digits of the number to the number itself
20 + sum of its digits (2 + 0) = 22
22 + sum of its digits (2 + 2) = 26
26 + sum of its digits (2 + 6) = 34
34 + sum of its digits (3 + 4) = 41
41 + sum of its digits (4 + 1) = 46
4. Question

24, 30, 48, 78, 120, ?

Ans: 3
The pattern is as follows:
24 + 6 x 1 = 30
30 + 6 x 3 = 48
48 + 6 x 5 = 78
78 + 6 x 7 = 120
120 + 6 x 9 = 174
5. Question

71, 96, 145, 226, 347, ?

Ans: 3
The pattern is as follows:
71 + 52 = 96
96 + 72 = 145
145 + 92 = 226
226 + 112 = 347
347 + 132 = 516
6. Question

Directions:(6-10) Find the next term in the series.

182, 193, 206, 214, 221, ?

Ans: 2
The next number is obtained by adding the sum of the digits:
182 + 11 = 193
193 + 13 = 206
206 + 8 = 214
214 + 7 = 221
221 + 5 = 226
7. Question

27, 27, 54, 81, 135, 216, ?

Ans: 1
The pattern is as follows:
27 + 27 = 54
27 + 54 = 81
54 + 81 = 135
81 + 135 = 216
135 + 216 = 351
8. Question

28, 42, 70, 98, 154, ?

Ans: 1
The pattern 14 being multipled by consecutive prime numbers:14 x 2 = 28
14 x 3 = 42
14 x 5 = 70
14 x 7 = 98
14 x 11 = 154
14 x 13 = 182

9. Question

3630, 3341, 3085, 2860, 2664, ?

Ans: 4
The pattern is as follows:
3630 – 172 = 3341
3341 – 162 = 3085
3085 – 152 = 2860
2860 – 142 = 2664
2664 – 132 = 2495
10. Question

5, 7, 13, 25, 45, ?

Ans: 5
The pattern is as follows:
5 + (1 x 2) = 7
7 + (2 x 3) = 13
13 + (3 x 4) = 25
25 + (4 x 5) = 45
45 + (5 x 6) = 75

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.