Set-20 Railway NTPC and Railway Group D Previous Year Questions English | Sure Shot Questions for RRB NTPC,RRB Group D | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing most important Previous year Questions in English for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-20 Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.
To download “GKPK”, search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.National Unity Day (Rashtriya Ekta Divas) is observed in India every year on
(A) 31st August
(B) 30th September
(C) 31st October
(D) 30th November

Ans:C

2.Webpages are written using
(A) HTTP
(B) URL
(C) HTML
(D) FTP

Ans:C

3.The cricketer to hit 6 sixes in an over in World Cup T-20 was
(A) Sachin Tendulkar
(B) Yuvraj Singh
(C) Herschelle Gibbs
(D) A. B. De Villiers

Ans:B

4. NuSTAR space-based X-ray telescope conducts deep survey for
(A) Comets
(B) Black holes
(C) Planets
(D) Asteroids

Ans:B

5.Who appoints the Governor of a State in India ?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Chief Minister of the State
(D) Union Home Minister

Ans:A

6.Which among the following state is highest producer of rice in India ?
(A) Andhra Pradesh
(B) West Bengal
(C) Odisha
(D) Maharashtra

Ans:B

7.Evaporation of a liquid to absorb heat is the principle used by a
(A) Microwave Oven
(B) Refrigerator
(C) Geyser
(D) Electric Kettle

Ans:B

8.What larynx is called in the human body ?
(A) Resonator cord
(B) Vibratory cord
(C) Voice box
(D) Thyroarytenoid

Ans:C

9. Whom did Mahatma Gandhi consider as his political guru or mentor ?
(A) Gopal Krishna Gokhale
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Rabindranath Tagore
(D) Motilal Nehru

Ans:A

10. The young one of crocodile is called
(A) Codling
(B) Gosling
(C) Fingerling
(D) Hatchling

Ans:D

11.Which of the following does not belong to the group ?
(A) Srilanka
(B) Myanmar
(C) Bangladesh
(D) Bhutan

Ans:C

12.2018 FIFA World Cup is scheduled to be hosted by
(A) Netherlands
(B) Portugal
(C) Russia
(D) England

Ans:C

13.Near Field Communication (NFC) is based on
(A) Short-range high frequency wireless communication
(B) Long-range high frequency wireless communication
(C) Long-range low frequency wireless communication
(D) Short-range low frequency wireless communication

Ans:A

14. The type of forest that is most widespread in India is
(A) Deciduous forest
(B) Thorn forest
(C) Tidal forest
(D) Montane Forest

Ans:A

15.National Aeronautics and Space Administration (NASA) is at
(A) Washington
(B) New York
(C) California
(D) Florida

Ans:A

16.Kudankulam Nuclear Power Plant is located in which state ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Kerala

Ans:C

17.Who played a key role in the revival of Nalanda University ?
(A) Gopal Sabharwal
(B) Narendra Modi
(C) Nitish Kumar
(D) Amartya Sen

Ans:D

18.Dialysis is performed for the treatment of
(A) Cancer
(B) Astigmatism
(C) Renal failure
(D) Rheumatism

Ans:C

19.Who was the first football player from the Indian subcontinent to play for a European Clup?
(A) Mohammed Salim
(B) Baichung Bhutia
(C) Harmeet Singh
(D) Michael Chopra

Ans:A

20.Mount Kangchenjunga is
(A) the tallest mountain in the Himalayan
(B) located to the north of Mount Everest
(C) The 2nd highest mountain in the world
(D) the 3rd highest mountain in the world

Ans:D