Set-2 Alphanumeric Series For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Alphanumeric Series Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

1. Which of the following is the fourth to the left of the tenth from the right end of the above arrangement?

2. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and not immediately followed by a letter?

3. If all the symbols and letters from the above arrangement are dropped, which of the following will be fifth from the left end of the above arrangement?

4. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a letter and immediately followed by a vowel?

5.Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Directions:(6-10) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
M I & R S 2 K 3 # T 6 L E % A F G U $ H * 5 9 J 4 D W 7 @ Q ! © N B
6. If all the symbols are dropped from the arrangement, which of the following will be the twelfth from the left end?

7. What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement?
&SK TL% G$* ?

8. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

9. Which of the following is eighth to the right of the nineteenth from the right end of the above arrangement?

10. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a number?

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

    1. Question

    Which of the following is the fourth to the left of the tenth from the right end of the above arrangement?

    Ans:4
    4th to the left of 10th from the right end means (10 + 4) = 14th from the right end i.e. E.
  • 2. Question


    How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and not immediately followed by a letter?

    Ans:2
    56*
  • 3. Question


    If all the symbols and letters from the above arrangement are dropped, which of the following will be fifth from the left end of the above arrangement?

    Ans:4
  • 4. Question


    How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a letter and immediately followed by a vowel?

    Ans:3
    Such combinations are :
    Z Y A and PLE
  • 5. Question

    Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    Ans:4

    Directions:(6-10) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

    M I & R S 2 K 3 # T 6 L E % A F G U $ H * 5 9 J 4 D W 7 @ Q ! © N B

    6. Question

    If all the symbols are dropped from the arrangement, which of the following will be the twelfth from the left end?

    Ans:5
    When all the symbols are dropped from the arrangement, the new arrangement becomes as follows:
    M I R S 2 K 3 T 6 L E A F G U H 5 9 J 4 D W 7 Q N B
    Twelfth element from the left end is A.
  • 7. Question

    M I & R S 2 K 3 # T 6 L E % A F G U $ H * 5 9 J 4 D W 7 @ Q ! © N B
    What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement?
    &SK TL% G$* ?

    Ans:1
  • 8. Question

    M I & R S 2 K 3 # T 6 L E % A F G U $ H * 5 9 J 4 D W 7 @ Q ! © N B
    Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

    Ans:4
  • 9. Question

    M I & R S 2 K 3 # T 6 L E % A F G U $ H * 5 9 J 4 D W 7 @ Q ! © N B
    Which of the following is eighth to the right of the nineteenth from the right end of the above arrangement?

    Ans:3
    Eight to the right of the nineteenth from the right end means (19 – 8) = 11th from the right end ie J.
  • 10. Question

    M I & R S 2 K 3 # T 6 L E % A F G U $ H * 5 9 J 4 D W 7 @ Q ! © N B
    How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a number?

    Ans:2
    Only two consonants, S and W, follow the given condition.