Set-2 Indian Civics (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Civics Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-2 Indian Civics Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. The 86th Amendment deals with
1. continuation of reservation for backward classes in government employment.
2. reservation of 30 percent posts for women in government recruitment
3. allocation of more Parliamentary seats to recently created states
4. free and compulsory education for all children between the age of 6 and 14 years

Ans:4,
Exp: 86th Amendment-
A new article 21A was inserted below the Article 21 which made Right to Educationa Fundamental Right for children in the range of 6-14 years.

2. Which amendment of the Constitution provided constitutional status to the municipalities?
1. 70th
2. 72nd
3. 73rd
4. 74th

Ans:4,
Exp:
74th Amendment and Municipalities in India. Constitution 1992 has introduced a new Part IXA in the Constitution, which deals with Municipalities in an article 243 P to 243 ZG. This amendment, also known as Nagarpalika Act it came into force on1st June 1993.

3. Which one of the following Articles of the Constitution of India has provision for the President to proclaim emergency?
1. Article 352
2. Article 355
3. Article 356
4. Article 36

Ans:1,
Exp: Under Article 352, the President can declare a national emergency when the security of India or a part of it is threatened by war or external aggression or armed rebellion.

4. The articles of the Constitution of India which deal with Directive Principles of State Policy are—
1. 26 to 41
2. 30 to 45
3. 36 to 51
4. 40 to 55

Ans:3,
Exp:
India borrowed the DPSP from Irish Constitution of 1937.DPSPs are not enforceable in a court of law.The directive principles are guidelines by the constitution to the state as defined in article 12.

5. What does Article 17 of the Constitution Say?
1. Untouchability is abolished
2. The practice of untouchability is forbidden
3. Practice untouchability is an offence
4. All of the above

Ans:4,
Exp: Article 17-Abolition of untouchability and prohibition of its practice

6. The Fundamental Rights of Indian citizens are contained in
1. Part III of the Constitution
2. Part IV of the Constitution
3. the Seventh Schedule of the Constitution
4. none of the above

Ans:1,
Exp: The Fundamental Rights are enshrined in Part IIIof the Constitution from Articles 12 to 35.The Constitution provided for six Fundamental Rights.

7. The original Constitution classified the Fundamental Rights into seven categories but now there are only
1. three categories
2. four categories
3. five categories
4. six categories.

Ans:4,
Exp: The Fundamental Rights are enshrined in Part IIIof the Constitution from Articles 12 to 35.But right to property is removed from fundamental right by 44th constitutional amendment.The Constitution provided for six Fundamental Rights.

8. Right to private property was dropped from the list of Fundamental Rights by the
1. 42nd Amendment
2. 44th Amendment
3. 52nd Amendment
4. none of the above

Ans:2,
Exp: The right to property was deleted from the list of Fundamental Rights by the 44thAmendment Act, 1978.

9. Which one of the following Fundamental Rights was described by Dr. B.R. Ambedkar as ‘the heart and soul of the Constitution.’
1. right to equality
2. right to religion
3. right to constitutional remedies
4. all the above

Ans:3,
Exp: Right to constitutional remedies (Article 32)-It provide-
Right to move the Supreme Court for the enforcement of fundamental rights including the writs of
(i) habeas corpus, (ii) mandamus, (iii) prohibition, (iv) certiorari, and (v) quo war-rento (Article 32).

10. The Fundamental Rights of Indian citizens
1. can be suspended by the President during national emergency
2. can be suspended by the President during all types of emergencies
3. can be suspended by the President with the prior approval of the Supreme Court at any time
4. cannot be suspended under any condition

Ans:1,
Exp:
FundamentalRights guaranteed by Article 19 and other fundamental right can be susupended in the emergency except article 20 and 21.Articles 20 and 21 cannot be suspended in the case of emergency.

11. The power to impose reasonable restrictions on the Fundamental Rights of Indian citizens rests with
1. the Supreme Court
2. the Parliament
3. the President
4. none of the above

Ans:2,
Exp: The Fundamental Rights guaranteed by the Constitution and can only amended by the parliament.

12. The Government of India instituted Bharat Ratna and Padma Shri awards under
1. Article 14 of the Constitution
2. Article 18 of the Constitution
3. Article 25 of the Constitution
4. none of the above Articles

Ans:2,
Exp: Article 18 as these are against the principle of equal status of all but it ruled that these awards do not amount to‘titles’ within the meaning of Article 18 that prohibits only hereditary titles of nobility.

13. A person can move the Supreme Court directly in the event of violation of Fundamental Rights under
1. Article 19
2. Article 32
3. Article 34
4. none of the above

Ans:2,
Exp: A person can move the Supreme Court directly in the event of violation of Fundamental Rights under article 32.

14. Part IV of Constitution of India deals with:
1. Fundamental Rights
2. Citizenship
3. Directive Principles of State Policy
4. Union executive

Ans:3,
Exp: The Directive Principles of State Policy are enumerated in Part IV of the Constitution from
Articles 36 to 51.

15. The Preamble was for the first time amended by the
1. 24th Amendment
2. 42nd Amendment
3. 44th Amendment
4. none of the above

Ans:2,
Exp: The Preamble was for the first time amended by the 42nd Amendment.

16. Ultimate sovereignty lies in:
1. Parliament.
2. President.
3. Supreme Court.
4. People.

Ans:4,
Exp: Ultimate sovereignty lies in the hands of people.

17. Which session of the year, President addresses both the Houses of Parliament—
1. First session (Budget)
2. Second session (Monsoon)
3. Third session (Winter)
4. None of the above

Ans:1,
Exp: President can address the Parliament at the commencement of the first session after each general
election and the first session of each year.

18. Which Bill President can neither return nor withhold his assent—
1. Defence Bill
2. Money Bill
3. Law Bill
4. Financial Account Committee Bill

Ans:2,
Exp: A money bill is a bill that solely concerns taxation or government spending .Money Bills can be introduced only in Lok Sabha.A money bill can only be introduced in parliament with prior permission of the President of India.Money bill cannot be returnedby the President to the parliament for its reconsideration, as it is presented in the Lok Sabha with his permission.

19. The President of India can nominate ___members in Lok Sabha and __ members in Rajya Sabha.
1. 12, 2
2. 2, 12
3. 2, 10
4. 10, 2

Ans:2,
Exp:
President can nominate two members to the Lok Sabhafrom the Anglo-Indian Community.He nominates 12 members of the Rajya Sabhafrom amongst persons having special knowledge or practical experience in literature, science, art and social service.

20. Who Presides over the Rajya Sabha?
1. The President of India
2. The Speaker of Lok sabha
3. The Vice-President
4. None of them

Ans:3,
Exp: Rajya sabha is presided by vice president.