Set-2 Indian Civics (Hindi) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Civics Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-2 Indian Civics Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. 86 वां संशोधन किससे संबंधित है?
1. सरकारी नौकरियों में पिछड़े वर्गों के लिए आरक्षण जारी रखना
2. सरकारी भर्ती में महिलाओं के लिए 30 प्रतिशत पदों का आरक्षण
3. हाल ही में बनाए गए राज्यों में अधिक संसदीय सीटों का आवंटन
4. 6 से 14 वर्ष की उम्र के बच्चों के लिए निशुल्क और अनिवार्य शिक्षा

Ans:4,
Exp: 86th Amendment-
A new article 21A was inserted below the Article 21 which made Right to Educationa Fundamental Right for children in the range of 6-14 years.

2. संविधान में किस संशोधन द्वारा, नगर पालिकाओं को संवैधानिक दर्जा प्रदान किया है?
1. 70 वां
2. 72 वां
3. 73 वां
4. 74 वां

Ans:4,
Exp: 74th Amendment and Municipalities in India. Constitution 1992 has introduced a new Part IXA in the Constitution, which deals with Municipalities in an article 243 P to 243 ZG. This amendment, also known as Nagarpalika Act it came into force on1st June 1993.

3. भारत के संविधान के निम्नलिखित में से किस अनुच्छेद में, राष्ट्रपति के लिए आपातकाल घोषित करने का प्रावधान है?
1. अनुच्छेद 352
2. अनुच्छेद 355
3. अनुच्छेद 356
4. अनुच्छेद 36

Ans:1,
Exp: Under Article 352, the President can declare a national emergency when the security of India or a part of it is threatened by war or external aggression or armed rebellion.

4. भारत के संविधान के कौन से अनुच्छेद, राज्य के नीति निर्देशक तत्त्वों से संबंधित है?
1. 26 से 41
2. 30 से 45
3. 36 से 51
4. 40 से 55

Ans:3,
Exp: India borrowed the DPSP from Irish Constitution of 1937.DPSPs are not enforceable in a court of law.The directive principles are guidelines by the constitution to the state as defined in article 12.

5. संविधान का अनुच्छेद 17 किससे संबंधित है?
1. अस्पृश्यता को समाप्त करना
2. अस्पृश्यता का व्यवहार निषिद्ध है
3. अस्पृश्यता का व्यवहार करना अपराध है
4. उपरोक्त सभी

Ans:4,
Exp: Article 17-Abolition of untouchability and prohibition of its practice

6. भारतीय नागरिकों के मौलिक अधिकार किसमें सम्मिलित हैं?
1. संविधान के भाग III में
2. संविधान के भाग IV में
3. संविधान की सातवीं अनुसूची में
4. उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Ans:1,
Exp: The Fundamental Rights are enshrined in Part IIIof the Constitution from Articles 12 to 35.The Constitution provided for six Fundamental Rights.

7. मूल संविधान में मौलिक अधिकारों को सात श्रेणियों में वर्गीकृत किया गया था, लेकिन अब केवल_______हैं।
1. तीन श्रेणियां
2. चार श्रेणियां
3. पांच श्रेणियां
4. छह श्रेणियां

Ans:4,
Exp: The Fundamental Rights are enshrined in Part IIIof the Constitution from Articles 12 to 35.But right to property is removed from fundamental right by 44th constitutional amendment.The Constitution provided for six Fundamental Rights.

8. निजी संपत्ति के अधिकार को किस संशोधन द्वारा मौलिक अधिकारों की सूची से हटा दिया गया था?
1. 42 वां संशोधन
2. 44 वें संशोधन
3. 52 वां संशोधन
4. उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Ans:2,
Exp: The right to property was deleted from the list of Fundamental Rights by the 44thAmendment Act, 1978.

9. निम्नलिखित में से कौन सा मौलिक अधिकार, डॉ. बी.आर. अंबेडकर द्वारा ‘संविधान की आत्मा’ के रूप में वर्णित किया गया था?
1. समानता का अधिकार
2. धार्मिक अधिकार
3. संवैधानिक उपचार का अधिकार
4. उपरोक्त सभी

Ans:3,
Exp: Right to constitutional remedies (Article 32)-It provide-
Right to move the Supreme Court for the enforcement of fundamental rights including the writs of
(i) habeas corpus, (ii) mandamus, (iii) prohibition, (iv) certiorari, and (v) quo war-rento (Article 32).

10. भारतीय नागरिकों के मौलिक अधिकार-
1. राष्ट्रीय आपातकाल के दौरान राष्ट्रपति द्वारा निलंबित किया जा सकता है
2. सभी प्रकार के आपातकाल के दौरान राष्ट्रपति द्वारा निलंबित किया जा सकता है
3. किसी भी समय सर्वोच्च न्यायालय के पूर्व अनुमोदन के साथ राष्ट्रपति द्वारा निलंबित किया जा सकता है
4. किसी भी स्थिति के तहत निलंबित नहीं किया जा सकता है

Ans:1,
Exp: FundamentalRights guaranteed by Article 19 and other fundamental right can be susupended in the emergency except article 20 and 21.Articles 20 and 21 cannot be suspended in the case of emergency.

11. भारतीय नागरिकों के मौलिक अधिकार-
1. राष्ट्रीय आपातकाल के दौरान राष्ट्रपति द्वारा निलंबित किया जा सकता है
2. सभी प्रकार के आपातकाल के दौरान राष्ट्रपति द्वारा निलंबित किया जा सकता है
3. किसी भी समय सर्वोच्च न्यायालय के पूर्व अनुमोदन के साथ राष्ट्रपति द्वारा निलंबित किया जा सकता है
4. किसी भी स्थिति के तहत निलंबित नहीं किया जा सकता है

Ans:2,
Exp: The Fundamental Rights guaranteed by the Constitution and can only amended by the parliament.

12. भारत सरकार ने भारत रत्न और पद्म-श्री पुरस्कारों की स्थापना किसके अंतर्गत की है?
1. संविधान के अनुच्छेद 14
2. संविधान के अनुच्छेद 18
3. संविधान के अनुच्छेद 25
4. उपरोक्त लेख में से कोई भी नहीं

Ans:2,
Exp: Article 18 as these are against the principle of equal status of all but it ruled that these awards do not amount to‘titles’ within the meaning of Article 18 that prohibits only hereditary titles of nobility.

13. किस अनुच्छेद के अंतर्गत, कोई व्यक्ति मौलिक अधिकारों के उल्लंघन के मामले में सीधे सर्वोच्च न्यायालय जा सकता है?
1. अनुच्छेद 19
2. अनुच्छेद 32
3. अनुच्छेद 34
4. उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Ans:2,
Exp: A person can move the Supreme Court directly in the event of violation of Fundamental Rights under article 32.

14. भारत के संविधान का भाग-चार किससे संबंधित है?
1. मौलिक अधिकार
2. नागरिकता
3. राज्य के नीति निर्देशक सिद्धांत
4. संघीय कार्यकारी

Ans:3,
Exp: The Directive Principles of State Policy are enumerated in Part IV of the Constitution from
Articles 36 to 51.

15. प्रस्तावना पहली बार किस संशोधन के द्वारा संशोधित की गई थी?
1. 24 वां संशोधन
2. 42 वां संशोधन
3. 44 वां संशोधन
4. उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Ans:2,
Exp: The Preamble was for the first time amended by the 42nd Amendment.

16. मौलिक संप्रभुता किसमे निहित है:
1. संसद
2. राष्ट्रपति
3. सुप्रीम कोर्ट
4. लोग

Ans:4,
Exp: Ultimate sovereignty lies in the hands of people.

17. वर्ष के कौन से सत्र में, राष्ट्रपति संसद के दोनों सदनों को संबोधित करता है?
1. पहला सत्र (बजट)
2. दूसरा सत्र (मानसून)
3. तीसरा सत्र (शीतकालीन)
4. उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Ans:1,
Exp: President can address the Parliament at the commencement of the first session after each general
election and the first session of each year.

18. राष्ट्रपति कौन सा विधेयक न तो वापस कर सकता है और न ही उसकी मंजूरी को रोक सकता है?
1. रक्षा विधेयक
2. धन विधेयक
3. कानून विधेयक
4. वित्तीय खाता समिति विधेयक

Ans:2,
Exp: A money bill is a bill that solely concerns taxation or government spending .Money Bills can be introduced only in Lok Sabha.A money bill can only be introduced in parliament with prior permission of the President of India.Money bill cannot be returnedby the President to the parliament for its reconsideration, as it is presented in the Lok Sabha with his permission.

19. भारत का राष्ट्रपति, लोक सभा में _____ सदस्य और राज्य सभा में_____ सदस्य मनोनीत कर सकता है?
1. 12, 2
2. 2, 12
3. 2, 10
4. 10, 2

Ans:2,
Exp: President can nominate two members to the Lok Sabhafrom the Anglo-Indian Community.He nominates 12 members of the Rajya Sabhafrom amongst persons having special knowledge or practical experience in literature, science, art and social service.

20. राज्य सभा का सभापति कौन होता है?
1. भारत का राष्ट्रपति
2. लोकसभा का अध्यक्ष
3. उपराष्ट्रपति
4. उनमें से कोई भी नहीं

Ans:3,
Exp: Rajya sabha is presided by vice president.