Set-2 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Direction:(1-5)  What should come in place of question mark (?) in the following number series?

1. 25 36 69 ? 201 300

2. 59, 62, 56, 65, ?, 68

3. 36, 154, 232, 278, 300, ?

4. 4, 6, 11, 28, 93, ?

5. 160, 80, 120, 300, ? , 4725

Directions:(6-10) What should come in place of question mark (?) in the following number series?

6. 25, 24, 24, 22, 23, 18, 22, 10, 21, ?

7. 11, 6, 7, 16, 68, ?

8. 2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, ?

9. 442, 220, 108, 50, 17, 1

10. 2, 5, 10, 50, 500, ?

 

Check your Answers below:

 

 

  • Direction:(1-5)  What should come in place of question mark (?) in the following number series?

    1. Question
    25 36 69 ? 201 300
    Ans:1
    The pattern of no. is:-
    25+11=36
    36+33=69
    69+55=124
    124+77=201
  • 2. Question

    59, 62, 56, 65, ?, 68

    Ans:1
    The pattern of the series can be judged by the logical sequence given below:59+3 = 62
    62-6 = 56
    56+9 = 65
    65-12 = 53
    53+15 = 68

  • 3. Question

    36, 154, 232, 278, 300, ?

    Ans:5
    118-78=40

    78-46=32

    46-22=24

    22-6=16
    So, 306 will come at the place of question mark.

  • 4. Question

    4, 6, 11, 28, 93, ?

    Ans:3
    The pattern of the series can be judged by the logical sequence given below:4           6        11          28            93             350
    2         5         17           65            257
    (12+1)  (22+1)  (42+1)    (82+1)      (162+1)

  • 5. Question

    160, 80, 120, 300, ? , 4725

    Ans:1
    The series is
    160*1/2= 80
    80* 3/2= 120
    120 * 5/2= 300
    300 * 7/2= 1050
    1050*9/2=4725
  • 6. Question

    Directions:(6-10) What should come in place of question mark (?) in the following number series?

    25, 24, 24, 22, 23, 18, 22, 10, 21, ?

    Ans:4
    Two patterns are –
    I -> 25, 24, 23, 22, 21
    => 25, 25-1, 25-2, 25-3, 25-4
    II -> 24, 22, 18, 10, ?
    => 24, 24-2, 22-4, 18-8, 10-16 = -6
    So, the answer is -6.
  • 7. Question

    11, 6, 7, 16, 68, ?

    Ans:2
    11*0.5+0.5 = 6
    6*1+1 = 7
    7*2+2 = 16
    16*4+4 = 68
    So, next number will be
    68*8+8 = 552
  • 8. Question

    2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, ?

    Ans:1
    1*1+1, 2*2+1, 3*3+1, 4*4+1, 5*5+1, 6*6+1, 7*7+1, 8*8+1
    8*8+1 = 65
    So, the wrong number is 65.
  • 9. Question

    442, 220, 108, 50, 17, 1

     Ans:1
    442
    (442-2)/2 = 220
    (220-4)/2 = 108
    (108-8)/2 = 50
    (50-16)/2 = 17
    (17-32)/2 = -7.5
  • 10. Question

    2, 5, 10, 50, 500, ?

    Ans:3
    Each term is product of the previous two terms.
    10 = 5*2
    50 = 10*5
    500 = 50*10
    50*500 = 25000
    So, 5000 is the wrong term.