Set-2 Railway NTPC and Railway Group D Previous Year Questions English | Sure Shot Questions for RRB NTPC,RRB Group D | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing most important Previous year Questions in English for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-2 Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.
To download “GKPK”, search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Where is the Indus Civilization city ‘Lothal’ located?
1. Gujarat
2. Rajasthan
3. Punjab
4. Haryana

Ans:1

2.Among the following name the State where density of population is the lowest?
1. Meghalaya
2. Mizoram
3. Arunachal Pradesh
4. Sikkim

Ans:3

3.What causes wind to defect toward left in the Southern Hemisphere?
1. Temperature
2. Magnetic field
3. Rotation of the earth
4. Pressure

Ans:3

4.Which one of the following is located in the Bastar Region?
1. Bandhavarh National Park
2. Dandeli Sanctuary
3. Rajaji National Park
4. Indravati National Park

Ans:4

5.In which State ‘Guru Shikhar Peak’ is located?
1. Rajasthan
2. Gujarat
3. Madhya Pradesh
4. Maharashtra

Ans:1

6.Mughal Painting reached its highest level of progress during the reign of-
1. Akbar
2. Aurangzeb
3. Jahangir
4. Shah Jahan

Ans:3

7.Because Pluto is now no longer a planet, the planet that lies at the outermost orbit of the solar system is:
1. Saturn
2. Neptune
3. mercury
4. Uranus

Ans:2

8.Expand the term ‘EMI’ as used in banking/finance sector?
1. Easy Monthly Installment
2. Equal Monthly Investment
3. Equated Monthly Installment
4. Equated Mortgage Investment

Ans:3

9.At which of the following cities the Head Office of Reserve Bank of India is located?
1. Mumbai
2. New Delhi
3. Kolkata
4. Dehradun

Ans:1

10.Which country wins the FIFA U-17 world cup in 2017 ?
1. Spain
2. Mali
3. England
4. Brazil

Ans:3

11.Who won ‘Dronacharya Awards’ for year 2014 in the field of Wrestling?
1. Roshan Lal
2. N. Lingappa
3. Gurcharan Singh Gogi
4. G. Manoharan

Ans:1

12.‘Maitri Express’ railway service is related with
1. India-Pakistan
2. India-Bangladesh
3. India-Nepal
4. India-Bhutan

Ans:2

13.The largest ‘Buddhist Temple’ in the world is located in?
1. India
2. Indonesia
3. Japan
4. China

Ans:2

14.In which language were Buddhist Literatures written?
1. Sanskrit
2. Prakrit
3. Hindi
4. Pali

Ans:4

15.Shivaji Rao Gaikwad is the real name of which famous actor?
1. NTR
2. Chiranjeevi
3. Rajinikanth
4. Nagarjuna

Ans:3

16.‘Make in India’ Brand campaign was launched by the Prime Minister to:
1. To promote youth development
2. To promote industry
3. To promote large scale manufacturing in India
4. To promote massive weapon manufacturing programme

Ans:3

17.From which one of the lowing chambers of human heart is the oxygenated blood pumped into aorta?
1. Right Atrium
2. Right Ventricle
3. Left Atrium
4. Left Ventricle

Ans:4

18.Mineral impurities in blood is removed by:
1. Lungs
2. Kidney
3. Spleen
4. Liver

Ans:2

19.Which one of the following weather conditions is indicated by sudden fall in barometer reading?
1. Stormy weather
2. Calm weather
3. Cold and dry weather
4. Hot and sunny weather

Ans:1

20.Which country has world’s largest railway network?
1. India
2. China
3. USA
4. USSR

Ans:3