Set-2 Reading Comprehension For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,

We are providing the most important Reading Comprehension for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-10) Read the following passage carefully and answer the questions that follow.

Sometime within the first quarter of the present nineteenth century, a little old lady—some people would even have called her a dear little old lady—sat one afternoon in a high-backed chair beside a cottage window, from which might be had a magnificent view of Sicilian rocks, with the Mediterranean beyond.

This little old lady was so pleasant in all respects that an adequate description of her is an impossibility. Her mouth was a perfect study. It was not troubled with anything in the shape of teeth. It lay between a delicate little down-turned nose and a soft little up-turned chin, which two seemed as if anxious to meet in order to protect it. The wrinkles that surrounded that mouth were innumerable, and each wrinkle was a distinct and separate smile; so that, whether pursing or expanding, it was at all times rippling with an expression of tender benignity.

This little old lady plays no part in our tale; nevertheless she merits passing introduction as being the grandmother of our hero, a Sicilian youth of nineteen, who, at the time we write of, sat on a stool at her feet engaged in earnest conversation.

“Grandmother,” said the youth in a perplexed mood, “why won’t you let me go into the Church instead of brother Lucien? I’m certain that he does not want to, though he is fit enough, as far as education goes, and goodness; but you know well enough that he is desperately fond of Juliet, and she is equally desperate about him, and nothing could be more pleasant than that they should get married.”

“Tut, child, you talk nonsense,” said the old lady, letting a sigh escape from the rippling mouth. “Your father’s dearest wish has always been to see Lucien enter the Church, and although Juliet is our adopted child, we do not intend to interfere with the wishes of her uncle the abbot, who has offered to place her in the convent of Saint Shutemup. As to you taking Lucien’s place,”—here the mouth expanded considerably—“ah! Mariano, you are too foolish, too giddy; better fitted to be a sailor or soldier I should think—”

“How!” interrupted Mariano. “Do you then estimate the profession of the soldier and sailor so low, that you think only foolish and giddy fellows are fit for it?”

“Not so, child; but it is a school which is eminently fitted to teach respect and obedience to foolish and giddy fellows who are pert to their grandmothers.”

“Ah! how unfair,” exclaimed Mariano, with assumed solemnity; “I give you good advice, with gravity equal to that of any priest, and yet you call me pert. Grandmother, you are ungrateful as well as unjust. Have I not been good to you all my life?”

“You have, my child,” said the little old lady; “very good—also rather troublesome, especially in the way of talking nonsense, and I’m sorry to find that although your goodness continues, your troublesomeness does not cease!”

“Well, well,” replied the youth, with a sprightly toss of the head, “Lucien and I shall enjoy at least a few weeks more of our old life on the blue sea before he takes to musty books and I to the stool of the clerk. Ah, why did you allow father to give us a good education? How much more enjoyable it would have been to have lived the free life of a fisherman—or of that pig,” he said, pointing to one which had just strayed into the garden and lain down to roll in the earth—“what happy ignorance or ignorant happiness; what concentrated enjoyment of the present, what perfect oblivion as to the past, what obvious disregard of the future—”

“Ay,” interrupted the little old lady, “what blissful ignorance of the deeds of ancient heroes, of the noble achievements of great and good men, of the adventures of Marco Polo, and Magellan, and Vasco de Gama, over whose voyages you have so often and so fondly pored.”

As she spoke a pretty dark-eyed girl of nineteen entered the room and joined their council, but before they had gone very deep into the question which Mariano had propounded, they were interrupted by the entrance of the head of the house, Francisco Rimini, a strong portly man of about fifty years of age, with a brown, healthy complexion, grizzled locks, a bald pate, and a semi-nautical gait. He was followed by a stranger, and by his eldest son, Lucien—a tall, grave, slender youth of twenty-three, who was in many respects the opposite of his brother Mariano, physically as well as mentally.

1. Who is the main protagonist according to the narrator?

2. What is the relation between Francisco and Mariano?

3. Why did Mariano’s grand-mother says “Tut, child, you talk nonsense”, in the first line of the fifth para?

4. Why did the grand-mother think that Mariano was fitted for the profession of sailor or soldier?

5. What did Juliet’s uncle intend her to do?

6. Which of the following is the closest in meaning of the word ‘earnest’ as used in the passage?

7. Which of the following is the closest in meaning of the word ‘eminent’ as used in the passage?

8. Which of the following is the closest in meaning of the word ‘voyage’ as used in the passage?

9. Which of the following is the most opposite in meaning of the word ‘giddy’ as used in the passage?

10. Which of the following is the most opposite in meaning of the word ‘slender’ as used in the passage?

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-10) Read the following passage carefully and answer the questions that follow.

    1. Question

    Sometime within the first quarter of the present nineteenth century, a little old lady—some people would even have called her a dear little old lady—sat one afternoon in a high-backed chair beside a cottage window, from which might be had a magnificent view of Sicilian rocks, with the Mediterranean beyond.

    This little old lady was so pleasant in all respects that an adequate description of her is an impossibility. Her mouth was a perfect study. It was not troubled with anything in the shape of teeth. It lay between a delicate little down-turned nose and a soft little up-turned chin, which two seemed as if anxious to meet in order to protect it. The wrinkles that surrounded that mouth were innumerable, and each wrinkle was a distinct and separate smile; so that, whether pursing or expanding, it was at all times rippling with an expression of tender benignity.

    This little old lady plays no part in our tale; nevertheless she merits passing introduction as being the grandmother of our hero, a Sicilian youth of nineteen, who, at the time we write of, sat on a stool at her feet engaged in earnest conversation.

    “Grandmother,” said the youth in a perplexed mood, “why won’t you let me go into the Church instead of brother Lucien? I’m certain that he does not want to, though he is fit enough, as far as education goes, and goodness; but you know well enough that he is desperately fond of Juliet, and she is equally desperate about him, and nothing could be more pleasant than that they should get married.”

    “Tut, child, you talk nonsense,” said the old lady, letting a sigh escape from the rippling mouth. “Your father’s dearest wish has always been to see Lucien enter the Church, and although Juliet is our adopted child, we do not intend to interfere with the wishes of her uncle the abbot, who has offered to place her in the convent of Saint Shutemup. As to you taking Lucien’s place,”—here the mouth expanded considerably—“ah! Mariano, you are too foolish, too giddy; better fitted to be a sailor or soldier I should think—”

    “How!” interrupted Mariano. “Do you then estimate the profession of the soldier and sailor so low, that you think only foolish and giddy fellows are fit for it?”

    “Not so, child; but it is a school which is eminently fitted to teach respect and obedience to foolish and giddy fellows who are pert to their grandmothers.”

    “Ah! how unfair,” exclaimed Mariano, with assumed solemnity; “I give you good advice, with gravity equal to that of any priest, and yet you call me pert. Grandmother, you are ungrateful as well as unjust. Have I not been good to you all my life?”

    “You have, my child,” said the little old lady; “very good—also rather troublesome, especially in the way of talking nonsense, and I’m sorry to find that although your goodness continues, your troublesomeness does not cease!”

    “Well, well,” replied the youth, with a sprightly toss of the head, “Lucien and I shall enjoy at least a few weeks more of our old life on the blue sea before he takes to musty books and I to the stool of the clerk. Ah, why did you allow father to give us a good education? How much more enjoyable it would have been to have lived the free life of a fisherman—or of that pig,” he said, pointing to one which had just strayed into the garden and lain down to roll in the earth—“what happy ignorance or ignorant happiness; what concentrated enjoyment of the present, what perfect oblivion as to the past, what obvious disregard of the future—”

    “Ay,” interrupted the little old lady, “what blissful ignorance of the deeds of ancient heroes, of the noble achievements of great and good men, of the adventures of Marco Polo, and Magellan, and Vasco de Gama, over whose voyages you have so often and so fondly pored.”

    As she spoke a pretty dark-eyed girl of nineteen entered the room and joined their council, but before they had gone very deep into the question which Mariano had propounded, they were interrupted by the entrance of the head of the house, Francisco Rimini, a strong portly man of about fifty years of age, with a brown, healthy complexion, grizzled locks, a bald pate, and a semi-nautical gait. He was followed by a stranger, and by his eldest son, Lucien—a tall, grave, slender youth of twenty-three, who was in many respects the opposite of his brother Mariano, physically as well as mentally.

    Who is the main protagonist according to the narrator?

    Ans:4
    Refer to the following lines from the third para-
    “she merits passing introduction as being the grandmother of our hero, a Sicilian youth of nineteen, who, at the time we write of, sat on a stool at her feet engaged in earnest conversation.”
    This young boy is later revealed to be as Mariano. Thus, D is the correct answer.
  • 2. Question

    What is the relation between Francisco and Mariano?

    Ans:3
    Refer to the following lines from the last para-
    “Francisco Rimini, a strong portly man of about fifty years of age, with a brown, healthy complexion, grizzled locks, a bald pate, and a semi-nautical gait. He was followed by a stranger, and by his eldest son, Lucien.”
    From this C can be inferred.
  • 3. Question

    Why did Mariano’s grand-mother says “Tut, child, you talk nonsense”, in the first line of the fifth para?

    Ans:2
    Refer to the following lines from the end of the fourth para-
    “but you know well enough that he is desperately fond of Juliet, and she is equally desperate about him, and nothing could be more pleasant than that they should get married.”
    From this B can be inferred as this is immediately followed by the aforementioned grand-mother’s comment.
  • 4. Question

    Why did the grand-mother think that Mariano was fitted for the profession of sailor or soldier?

    Ans:1
    Refer to the grand-mother’s comment in the sixth para—
    “Not so, child; but it is a school which is eminently fitted to teach respect and obedience to foolish and giddy fellows who are pert to their grandmothers.”
    Thus, A is the correct answer.
  • 5. Question

    What did Juliet’s uncle intend her to do?

    Ans:5
    In the fifth para, the grand-mother says-
    “Juliet is our adopted child, we do not intend to interfere with the wishes of her uncle the abbot, who has offered to place her in the convent of Saint Shutemup.”
    Thus, E is the correct answer.
  • 6. Question

    Which of the following is the closest in meaning of the word ‘earnest’ as used in the passage?

    Ans:1
    ‘Earnest’ means resulting from or showing sincere and intense conviction or something which is seriously intended. Among the options, only A means something on the similar lines.
  • 7. Question

    Which of the following is the closest in meaning of the word ‘eminent’ as used in the passage?

    Ans:4
    ‘Eminent’ means famous and respected within a particular sphere. Among the options, only D is its synonym.
  • 8. Question

    Which of the following is the closest in meaning of the word ‘voyage’ as used in the passage?

    Ans:3
    ‘Voyage’ means journey which is exactly what expedition also means. Thus, C is the correct answer.
  • 9. Question

    Which of the following is the most opposite in meaning of the word ‘giddy’ as used in the passage?

    Ans:2
    Giddy means lacking seriousness. Among the options only ‘sensible’ means opposite in meaning to it.
  • 10. Question

    Which of the following is the most opposite in meaning of the word ‘slender’ as used in the passage?

    Ans:5
    Slender means being of delicate or thin build. Among the options, only stout means opposite to it in meaning.