Set-2 Spot The Error For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Spot the Error Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions(1-10) : Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is 5 (Ignore errors of punctuation, if any).
1. The biggest (1) / health burden that India (2)/ is set to face in the coming years (3) / is tackle cancer. (4) / No error (5)

2. Illegal sand mining in the peripheral areas (1) / of the district continues to remain a big problem for (2) / forest-range officers as yet another instance illegal (3) /mining was reported yesterday.(4) / No error (5)

3. The policemen, who (1) / was deployed heavily (2) / in the area, did nothing to (3) / dissuade the protesters. (4) / No error (5)

4. Festivals are prime occasions (1) / for splurging on presents and owing to improved economic situation, (2) / the youths is gung-ho (3)/ about breaking all previous records. (4) / No error (5)

5. It is important to recruit personnel at (1) / different levels in the organisation so that (2) / the ensuing human resource gap is bridged (3) / at least for the critical operations. (4) / No error (5)

6. Time the concert ended, (1)/ the crowd clapped (2)/ and cheered (3)/ enthusiastically. (4)/ No Error (5)

7. The students blamed (1)/ their professor for (2)/ their late arrival (3)/ in the concert. (4)/No error (5)

8. We have many rooms (1)/ in our house, (2)/ several of which (3)/ have not been in use for years. (4)/ No Error (5)

9. When I heard (1)/ footsteps behind me (2)/ I was being scared (3)/ that I would be attacked. (4)/ No Error (5)

10. The Manager said that (1)/ he wanted to hear (2)/ the pros and cons (3)/ of the issue. (4)/ No Error (5)

 

 

Check the Answer below:

 

 

  • Directions(1-10) : Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is 5 (Ignore errors of punctuation, if any).

    1. Question

    The biggest (1) / health burden that India (2)/ is set to face in the coming years (3) / is tackle cancer. (4) / No error (5)

    Ans:4

    Tackle should be replaced by ‘tackling’.

  • 2. Question

    Illegal sand mining in the peripheral areas (1) / of the district continues to remain a big problem for (2) / forest-range officers as yet another instance illegal (3) /mining was reported yesterday.(4) / No error (5)

    Ans:3
    The correct phrase is ‘instance of illegal’.
  • 3. Question

    The policemen, who (1) / was deployed heavily (2) / in the area, did nothing to (3) / dissuade the protesters. (4) / No error (5)

    Ans:2

    The correct phrase is “were heavily deployed”. ‘Policemen’ is plural, so the verb should also be plural.
  • 4. Question
    Festivals are prime occasions (1) / for splurging on presents and owing to improved economic situation, (2) / the youths is gung-ho (3)/ about breaking all previous records. (4) / No error (5)

    Ans:3

    ‘Youths’ is plural while ‘is’ is used with a singular noun. So, ‘youths’ should be replaced by ‘youth’.
  • 5. Question
    It is important to recruit personnel at (1) / different levels in the organisation so that (2) / the ensuing human resource gap is bridged (3) / at least for the critical operations. (4) / No error (5)

    Ans:5

    The sentence is correct in its given form.
  • 6. Question

    Time the concert ended, (1)/ the crowd clapped (2)/ and cheered (3)/ enthusiastically. (4)/ No Error (5)

    Ans:1

    Replace ‘time’ with ‘when’.
  • 7. Question

    The students blamed (1)/ their professor for (2)/ their late arrival (3)/ in the concert. (4)/No error (5)

    Ans:4

    Preposition ‘in’ is incorrect. ‘At’ should be used.
  • 8. Question

    We have many rooms (1)/ in our house, (2)/ several of which (3)/ have not been in use for years. (4)/ No Error (5)

    Ans:3

    ‘Several’ should be replaced by ‘some’.
  • 9. Question

    When I heard (1)/ footsteps behind me (2)/ I was being scared (3)/ that I would be attacked. (4)/ No Error (5)

    Ans:3

    Delete ‘being’.
  • 10. Question

    The Manager said that (1)/ he wanted to hear (2)/ the pros and cons (3)/ of the issue. (4)/ No Error (5)

    Ans:5

    The sentence is grammatically correct.