Set-20 Fill in the blanks For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Fill in the blanks Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Direction (1-5): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

1. A large segment of the youth in Iran has access to ‘satellite television and the Internet and see how their _________ in the rest of the world, particularly in the West, are living, and they long for the same lifestyle’.

  1. Counterparts
  2. Identical
  3. Correlate
  4. Obverse
  5. Match

2. The ________ generational gap between the Islamic state and the Iranian youth, particularly young women, has never been wider.

  1. Growing
  2. Developing
  3. Germinating
  4. Increasing
  5. Living

3. A sensible policy would be to buy from farmers when market prices are depressed and sell stocks in the open   market when prices are ____________

  1. Stately
  2. Raised
  3. Elevated
  4. Eminent
  5. Tall

4. An assessment by the Wildlife Institute of India states that tigers in at least 26 reserves face the ____________ impact of roads and traffic.

  1. Destructive
  2. Fatal
  3. Toxic
  4. Devastating
  5. Aiding

5. It is true that as far as Indian diplomacy is concerned, it is unable to keep _______ with a rising China.

  1. Movement
  2. Beat
  3. March
  4. Pace
  5. Tread

Direction (6-10): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Four options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

6. The dark side of this relationship is in the eagerness of BJP zealots to ______ Israel’s heavy-handed approach to militancy.

  1. Emulate
  2. Imitate
  3. Mimic
  4. Neglect

7. The US envoy wanted Indians to stop doubting the positive spin-offs of the partnership and stop looking for another initiative to prove its ______.

  1. Value
  2. Quality
  3. Worth
  4. Merit

8. Single-parent friendly passport is a ___________ step in consonance with the fast-evolving social ethos where single parent families are not unusual.

  1. Liberal
  2. tolerant
  3. Continuing
  4. progressive

9. Majority of people may be ___________ to open their mouth for fear of contempt of court.

  1. Unnatural
  2. Liable
  3. Forced
  4. constrained

10. It is not a good sign in a democratic country ______ by constitutional ethics nor is it in good taste.

  1. Conducted
  2. Directed
  3. Governed
  4. ruled

 

Check your Answers below:

 

 

Direction (1-5): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

1. Question

A large segment of the youth in Iran has access to ‘satellite television and the Internet and see how their _________ in the rest of the world, particularly in the West, are living, and they long for the same lifestyle’.

  1. Counterparts
  2. Identical
  3. Correlate
  4. Obverse
  5. Match
Ans: 2
the correct set of words will be ‘counterparts-identical’ whose meaning is- having same features and characteristics.

2. Question

The ________ generational gap between the Islamic state and the Iranian youth, particularly young women, has never been wider.

  1. Growing
  2. Developing
  3. Germinating
  4. Increasing
  5. Living
Ans: 4
the correct set of words will be ‘growing -increasing’ as they are talking about the gap, with which these verbs will be suitable.

3. Question

A sensible policy would be to buy from farmers when market prices are depressed and sell stocks in the open market when prices are ____________

  1. Stately
  2. Raised
  3. Elevated
  4. Eminent
  5. Tall
Ans: 3
‘raised- elevated’ is correct as their meaning is to increase or moving at a higher level.

4. Question

An assessment by the Wildlife Institute of India states that tigers in at least 26 reserves face the ____________ impact of roads and traffic.

  1. Destructive
  2. Fatal
  3. Toxic
  4. Devastating
  5. Aiding
Ans: 2
‘destructive- devastating’ is correct as their meaning is to destroy or harm very much.

5. Question

It is true that as far as Indian diplomacy is concerned, it is unable to keep _______ with a rising China.

  1. Movement
  2. Beat
  3. March
  4. Pace
  5. Tread
Ans: 1
the appropriate words will be ‘movement- pace’ whose meaning is speed or moving at a same speed.

Direction (6-10): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Four options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

6. Question

The dark side of this relationship is in the eagerness of BJP zealots to ______ Israel’s heavy-handed approach to militancy.

  1. Emulate
  2. Imitate
  3. Mimic
  4. Neglect
Ans: 2
The correct set of words will be ‘emulate-imitate’ as the meaning of the sentence.

7. Question

The US envoy wanted Indians to stop doubting the positive spin-offs of the partnership and stop looking for another initiative to prove its ______.

  1. Value
  2. Quality
  3. Worth
  4. Merit
Ans: 1
The most suitable words to be used here are ‘value-worth’.

8. Question

Single-parent friendly passport is a ___________ step in consonance with the fast-evolving social ethos where single parent families are not unusual.

  1. Liberal
  2. tolerant
  3. Continuing
  4. progressive
Ans: 1
the most appropriate words to be used will be ‘liberal- progressive’, as per the meaning of the sentence.

9. Question

Majority of people may be ___________ to open their mouth for fear of contempt of court.

  1. Unnatural
  2. Liable
  3. Forced
  4. constrained
Ans: 4
As per the meaning of the sentence, it is said about being forced and not having any opportunity, so the correct words will be ‘forced-constrained’.

10. Question

It is not a good sign in a democratic country ______ by constitutional ethics nor is it in good taste.

  1. Conducted
  2. Directed
  3. Governed
  4. ruled
Ans: 4
Here, the correct pair of words to be used will be ‘governed- ruled’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.