Set-20 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-20 General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. __________ are made up of sclerenchymatous cells. These are generally absent in the primary phloem but are found in the secondary phloem.
1. Xylem fibres
2. Xylem parenchyma
3. Phloem parenchyma
4. Phloem fibres

Ans:4

2.What type of a body plan does coelenterates, ctenophores and echinoderms have?
1. Annelida
2. Radial
3. Bilateral
4. Platyhelminthes

Ans:2

3.In the names Mangifera indica (mango), Solanum tuberosum (potato) and Panthera leo (lion), the terms Mangifera, Solanum and Panthera represent the higher level of?
1. Taxon
2. Taxonomic Hierarchy
3. Speci?c Epithet
4. Binomial Nomenclature

Ans:1

4. In which part of the eye lies the pigment that decides the colour of the eyes of a person?

1. Cornea
2. Choroid
3. Iris
4. Vitreous body

Ans:3

5. The presence of what distinguishes a plant cell from an animal cell?
1. Chloroplasts
2. Protoplasm
3. Cell membrane
4. Nucleus

Ans:1

6.Edward Jenner is associated with –
1. Cholera
2. Typhoid
3. Small Pox
4. Paralysis

Ans:3

7.On the average, what percentage of human body has the element of oxygen?
1. 65
2. 25
3. 10
4. 5

Ans:65

8.A large blood vessel that carries blood away from the heart is called –
1. Vein
2. Artery
3. Capillary
4. Nerve

Ans:2

9.Plants which grow on saline soils are
1. Xerophytes
2. Hydrophytes
3. Halophytes
4. Succulents

Ans:3

10.Animals living on the tree trunks are known as-
1. Arboreal
2. Volant
3. Amphibious
4. Aquatic

Ans:1

11. Tuberculosis is caused by a
1. Bacterium
2. Virus
3. Fungus
4. Protozoa

Ans:1

12.Which of the following pairs is not correctly matched?
1. Vitamin B6 : Pyridoxine
2. Vitamin C : Ascorbic acid
3. Vitamin E : Alpha tocopherol
4. Vitamin D : Sunshine

Ans:4

13.The enzyme that is present in the saliva of man is –
1. Pepsin
2. Renin
3. Amylase
4. Trypsin

Ans:3

14. Estrogen and progesterone control and stimulate the growth of –
1. Pituitary gland
2. Thyroid gland
3. Mammary gland
4. Supra renal gland

Ans:3

15.The membrane covering the lungs is a –
1. Pleura
2. Pericardium
3. Peritoneum
4. Mesothelium

Ans:1

16.Scientific study of birds is known as –
1. Limnology
2. Herpetology
3. Malacology
4. Ornithology

Ans:4

17.In a human body, the longest bone is in the –

1. Vertebral column
2. Thigh
3. Rib cage
4. Arm

Ans:2

18.Plants which flower only once in, their life time are known as –
1. Polycarpic
2. Monocarpic
3. Monogamous
4. Monogeneric

Ans:2

19.The secretion of droplets on the leaves of plants from the pores of plants is called –
1. Guttation
2. Photolysis
3. Photophosphorylation
4. Quenching

Ans:1

20.In plants food is stored in the form of starch, in animals it is generally stored in the form of –
1. Maltose
2. Glycogen
3. Sucrose
4. None of the above

Ans:2