Set-20 Indian Geography (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Geography Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-20 Indian Geography Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Which one of the following is not a metamorphic rock?
1. Geneiss
2. Conglomerate
3. Quartzite
4. Schist

Ans:2

2. The largest delta of the world is
1. Amazon river delta
2. Congo river delta
3. Sunderban delta
4. Godavari river delta

Ans:3

3. Which one of the following rivers of India does not make a delta?
1. Ganga
2. Narmada
3. Mahanadi
4. Kaveri

Ans:2

4. The river also known as Tsangpo in Tibet is
1. Brahmaputra
2. Indus
3. Sutlej
4. Teesta

Ans:1

5. India is the largest producer and consumer of
1. Paddy
2. Tea
3. Pulses
4. Sugar

Ans:3

6. Black Forests are found in
1. France
2. Germany
3. Czech Republic
4. Romania

Ans:2

7. The oldest oil field in India is in
1. Haldia
2. Bombay High
3. Neyveli
4. Digboi

Ans:4

8. Which from the following is a landlocked sea?
1. Timor Sea
2. Arafura Sea
3. Greenland Sea
4. Aral Sea

Ans:4

9. The world’s largest island is
1. New Guinea
2. Madagascar
3. Greenland
4. Iceland

Ans:3

10. The largest freshwater lake by volume in the world is
1. Lake Victoria
2. Lake Michigan
3. Lake Baikal
4. Lake Superior

Ans:3

11. Which hill station’s name means ‘place of the thunderbolt’?
1. Gangtok
2. Shillong
3. Aizawl
4. Darjeeling

Ans:4

12. The Victoria Falls are on the river
1. Niger
2. Congo
3. Zambezi
4. Orange

Ans:3

13. Mariana Trench is found in
1. Atlantic Ocean
2. Pacific Ocean
3. Indian Ocean
4. Arctic Ocean

Ans:2

14. Hanging valleys are associated with
1. Winds action
2. Glacial action
3. Wave action
4. River action

Ans:2

15. In terms of area, India is the ………. largest country of the world.
1. Second
2. Fourth
3. Sixth
4. Seventh

Ans:4

16. India exports iron ore mainly to
1. Japan
2. Bhutan
3. Indonesia
4. Russia

Ans:1

17. Sea breeze is formed during
1. Day time
2. Night time
3. Both
4. Seasonal

Ans:1

18. The ‘Pacific Ring of Fire’ is associated with
1. Oil well fires
2. Thermal power station
3. Volcanoes and earthquakes
4. Forest fires

Ans:3

19.Which amidst the following planets has its orbit closest to Sun?
1. Venus
2. Mars
3. Jupiter
4. Uranus

Ans:1

20. The four largest planets of the Solar System in decreasing size are
1. Jupiter, Mercury, Saturn and Uranus
2. Mercury, Jupiter, Saturn and Neptune
3. Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune
4. Jupiter, Mercury, Saturn and Neptune

Ans:3