Set-20 Indian History (English)Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-20 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Birbal was an advisor in the court of?
1. Babur
2. Akbar
3. Aurangzeb
4. Jahangir

Ans:2

2.Humayun’s Tomb is located in ___________.
1. Delhi
2. Agra
3. Gwalior
4. Jaipur

Ans:1

3.Sri Aurobindo was born in the year
1. 1772
2. 1822
3. 1872
4. 1922

Ans:3

4.The English defeated the ______ in the battle of Wandiwash.
1. German
2. French
3. Indians
4. Americans

Ans:2

5.Who was the First Governor General of Bengal?
1. Lord William Bentinck
2. Sir William Denison
3. The Lord Napier
4. Warren Hastings

Ans:4

6.Gandhara Art is the combination of –
1. Indo – Roman
2. Indo – Greek
3. Indo – Islamic
4. Indo – China

Ans:2

7.The earliest reference to sati custom is made in which of the following inscriptions?
1. Allahabad Pillar inscription
2. Eran inscription of Bhanugupta
3. Aihole inscription of Pulkesin II
4. Bhitan inscription of Skandgupta

Ans:2

8.Which of the following is not true about Ajanta Caves?
1. They are in Maharashtra
2. They are decorated with Buddhist Art
3. They depict the techniques used in Ancient India
4. They do not contain paintings of flora and fauna

Ans:3

9.Who among the following was the first English man to visit western India?
1. Captain Hawkins
2. John Mildenhall
3. Ralph Fitch
4. Thomas Stephens

Ans:4

10.Who among the following was the official historian of Aurangzeb’s reign?
1. Ishwardas Nagar
2. Bhimsen Kayastha
3. Khafi Khan
4. Mohammad Kazim

Ans:4

11.“Din-i-Ilahi’ was a movement of Akbar’s folly, not of his wisdom.” Who made this statement?
1. A.L. Srivastava
2. R.P. Tripathi
3. V.A. Smith
4. S.R. Sharma

Ans:3

12.Who called Gandhiji ‘half naked beggar’?
1. Mountbatten
2. Hastings
3. Winston Churchill
4. Jinnah

Ans:3

13.During whose tenure as the Viceroy of India were the great martyrs Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru hanged?
1. Lord Curzon
2. Lord Irwin
3. Lord Minto
4. Lord Chemsford

Ans:2

14.Who was the Birtish Prime Minsiter who convened the First Round Table Conference in London?
1. Churchill
2. Ramsay McDonald
3. Chamberlain
4. Disraeli

Ans:2

15.What was the type of marriage in the Vedic period in which, in place of the dowry, there was a token bride price of a cow and a bull?
1. Asura
2. Arsa
3. Gandharva
4. Rakshsa

Ans:2

16.The oldest Veda is?
1. Atharva Veda
2. Rig Veda
3. Yajur Veda
4. Sama Veda

Ans:2

17.Chauth and Sardeshmukhi were taxes taken during the reign of
1. Marathas
2. Mughals
3. English
4. Portuguese

Ans:1

18.The first dynasty of the Vijayanagar Kingdom was
1. Hoyasala
2. Sangama
3. Saluva
4. Tuluva

Ans:2

19.During India’s freedom struggle, which one of the following led to the first ‘All India Hartal’?
1. Protest against Rowlatt Act
2. Protest against Jallianwalla Bagh Massacre
3. Trial of Mahatma Gandhi
4. Arrival of Simon Commission

Ans:1

20.The main reason for the boycott of Simon Commission in India was—
1. Appointment before time
2. All the members were Englishmen
3. Chairman was a member of the British Liberal Party
4. Gandhiji’s Non–Co–operation Movement

Ans:2