Set-20 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-20 Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Who of the following is regarded as the head of the state council of ministers?
1. The Chief Minister
2. The Governor
3. The Speaker
4. None of the above

Ans:1

2.All the members of a municipality are ______ by the people of municipal area.
1. Elected directly
2. Elected indirectly
3. Nominated proportionally
4. Nominated indirectly

Ans:1

3.Who among the following enjoys the distinction of serving as the Chief Minister of a state in India for the longest period?
1. BD Jatti
2. Jyoti Basu
3. Sharad Pawar
4. Bhajan Lal

Ans:2

4.The Governor of a State is appointed by
1. The State legislature
2. The Prime Minister
3. The President
4. The Parliament

Ans:3

5.Which Fundamental Right in the Indian Constitution prohibits trafficking, forced labour, and children working under 14 years of age?
1. Right to Equality
2. Right to Freedom
3. Right against Exploitation
4. Right to Freedom of Religion

Ans:3

6.The President can declare national emergency
1. only in the event of foreign invasion
2. only in the event of armed rebellion
3. in both (a) and (b)
4. in none of the above cases

Ans:3

7.How many times has the President declared national emergency so far?
1. only once
2. twice
3. thrice
4. never

Ans:3

8.Which of the following Article/Articles cannot be suspended even during emergency?
1. Article 19
2. Article 20 and 21
3. Article 22 and 23
4. Article 24 and 25

Ans:2

9. In which year was Communist Party of India – Marxist (CPI-M) founded?
1. 1885
2. 1980
3. 1984
4. 1964

Ans:4

10.In Indian constitution, the method of election of President has been taken from which country?
1. Britain
2. USA
3. Ireland
4. Australia

Ans:3

11.What is the literal meaning of the term “Quo-Warranto”?
1. We command
2. To forbid
3. By what authority (or) warrant
4. None of these

Ans:3

12.Who administers the oath of the President of India?
1. Governor General of India
2. Chief Justice of India
3. Prime Minister of India
4. Vice President of India

Ans:2

13.Who among the following gave monistic theory of sovereignty?
1. Austin
2. Darwin
3. Aristotle
4. Marx

Ans:1

14.How many times a person can be elected as the President of India?
1. One time
2. Two times
3. Three times
4. No bar

Ans:4

15.There are total _________ parliamentary seats (Rajya Sabha constituency) in Tripura.
1. 7
2. 1
3. 18
4. 10

Ans:2

16.”Taxes on lands and buildings” is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.
1. Union
2. State
3. Global
4. Concurrent

Ans:2

17.___________ makes laws on matters included in Union List and Concurrent List.
1. Lok Sabha
2. Ministry of Defence
3. Prime Minister’s Office
4. Securities and Exchange Board of India

Ans:1

18.”Population control and family planning” is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.
1. Union
2. State
3. Global
4. Concurrent

Ans:4

19.There are total _________ parliamentary seats (Lok Sabha constituency) in Uttarakhand.
1. 14
2. 5
3. 80
4. 2

Ans:2

20.”Taxes on agricultural income” is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.
1. Union
2. State
3. Global
4. Concurrent

Ans:2