Set-20 Inequalities For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Inequalities for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Directions:(1-5)In the following question assuming the given statements to be true, find which of the conclusion among given conclusions is /are definitely true and then give your answers accordingly.

1.
Statement:
E = OE < J < I ≤ B; C > L > K > O; J = L; C < M > B
Conclusion:
I. C > I
II. I = C

2.
Statements:
P < L < A = N > E > D; Q > N < O
Conclusions:
I) L < E
II) P < Q

3.
Statements: T < G < Q;          M = W > Y;        Q = L  ≥  K < Y
Conclusions:
I)T < L
II) K < M

4.
Statements: S > J = B < E;      M > D = U;       E > W > U
Conclusions:
I) E > D
II) B > M

5.
Statements: A = X  ≥ L;         E  ≤  J  ≤  F;        L  ≥ Z = E
Conclusions:
I) A < Z
II) Z > F

Directions:(6-10) In these questions relationship between different elements is shown in the statements. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer.

6.
Statements:
A < D = M ≥ R; S ≥ M ≥ N
Conclusions:
I. R < S
II. R = S

7.
Statements:
E > Z = U ≥ T; Y > U ≥ X
Conclusions:
I. E > Y
II. E > X

8.
Statements:
A ≥ B ≤ C = T, A < L ≥ V
Conclusions:
I. V ≤ C
II. C > V

9.
Statements: 
D < E ≤ C; A > D; B ≥ C
Conclusions:
I. B > D
II. A ≥ C

10.
Statements:
D > E ≥ C; A > D; B ≥ C
Conclusions:
I. A > C
II. E < A

 

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

 

Directions:(1-5)In the following question assuming the given statements to be true, find which of the conclusion among given conclusions is /are definitely true and then give your answers accordingly.

1. Question

Statement:
E = OE < J < I ≤ B; C > L > K > O; J = L; C < M > B
Conclusion:
I. C > I
II. I = C

Ans: 5
Given statement: E = O; E < J < I ≤ B; C > L > K > O; J = L; C < M > B
On combining: E = O < K < J = L < I ≤ B < M; C > L; C < M
I. C > I → False (L < I; L < C, → There is no relation between C and I)
II. I = C → False (L < I; L < C, → There is no relation between C and I)
Hence, neither I nor II follow.
2. Question

Statements:
P < L < A = N > E > D; Q > N < O
Conclusions:
I) L < E
II) P < Q

Ans: 2
Given statements: P < L < A = N > E > D; Q > N < O
On combining: P < L < A = N < Q; O > N > E > D
I) L < E → False (as, L < A = N > E → No relation found between L and E)
II) P < Q → True (as, P < L < A = N < Q → P < Q)
Therefore, only Conclusion II is true.
3. Question

Statements: T < G < Q;          M = W > Y;        Q = L  ≥  K < Y
Conclusions:
I)T < L
II) K < M

Ans: 5
For conclusion I: T < L
Combining statement I and III we get,
T < G < Q = L
Here, the common sign between T and L is ‘<’ and the given conclusion is T < L, hence conclusion I follows.
For conclusion II: K < M
Combining statements II and III we get,
K < Y < W = M
Here, the common sign between K and M is ‘<‘ and the given conclusion is K < M, hence conclusion II follows
Hence, the correct answer would be both conclusions I and II follow.
4. Question

Statements: S > J = B < E;      M > D = U;       E > W > U
Conclusions:
I) E > D
II) B > M

Ans: 1
For conclusion I: E > D
From statements II and III: E > W > U = D, we get common sign of ‘>’ between E and D, hence, E > D follows.
For Conclusion II: B > M
From statements I, II and III: M > D = U < E > B, we get opposite signs between B and M, hence, B > M does not follow.
Hence, the correct answer would be only conclusion I follow.
5. Question

Statements: A = X  ≥ L;         E  ≤  J  ≤  F;        L  ≥ Z = E
Conclusions:
I) A < Z
II) Z > F

Ans: 4
For conclusion I: A < Z
Combining statements I and III, we get:
A = X ≥ L ≥ Z
Here, the common sign between A and Z is ‘≥’ and the given conclusion is A < Z, hence, A < Z does not follows.
For conclusion II: Z > F
Combining statements II and III, we get:
Z = E ≤ J ≤ F
Here, common sign between Z and F ‘≤’ and the given conclusion is Z > F, hence, Z > F does not follows.
Hence, the correct answer would be neither conclusion follows.

Directions:(6-10) In these questions relationship between different elements is shown in the statements. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer.

6. Question

Statements:
A < D = M ≥ R; S ≥ M ≥ N
Conclusions:
I. R < S
II. R = S

Ans: 2
S ≥ M ≥ R
Conclusions:
I. R < S ( Not True )
II. R = S (Not True)
7. Question

Statements:
E > Z = U ≥ T; Y > U ≥ X
Conclusions:
I. E > Y
II. E > X

Ans: 5
Conclusions:
I. E > Y (Not True) (E > U <Y)
II. E > X (True) (E > U ≥ X)
8. Question

Statements:
A ≥ B ≤ C = T, A < L ≥ V
Conclusions:
I. V ≤ C
II. C > V

Ans: 1
V ≤ L >A ≥ B ≤ C
Conclusions:
I. V ≤ C ( Not True )
II. C > V (Not True)
9. Question

Statements: 
D < E ≤ C; A > D; B ≥ C
Conclusions:
I. B > D
II. A ≥ C

Ans: 3
Conclusions:
A >D < E ≤ C≤ B
I. B > D (True)
II. A ≥ C (Not True)
10. Question

Statements:
D > E ≥ C; A > D; B ≥ C
Conclusions:
I. A > C
II. E < A

Ans: 4
A >D > E ≥ C
Conclusions:
I. A > C ( True )
II. E < A ( True )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.