Set-20 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)\

Directions:(1-5) Find the next term in the series.

1. 124, 160, 224, 324, 468, ?

2. 169, 300, 523, 874, 1395, ?

3. 22, 26, 34, 41, 46, ?

4. 28, 196, 1568, 14112, 141120, ?

5. 36, 60, 132, 252, 420, ?

Directions:(6-10) Find the wrong number in the series.

6. 23, 35, 63, 121, 211, 343

7. 150, 290, 560, 1120, 2140, 4230, 8400

8. 23 104 168 216 253 278 294

9. 11, 22, 88, 1424, 18304, 292864

10. 17, 23, 24, 26, 31, 33

 

Check your Answers below:

 

 

Directions:(1-5) Find the next term in the series.

124, 160, 224, 324, 468, ?

Ans: 5
The pattern is as follows:
124 + 62 = 160
160 + 82 = 224
224 + 102 = 324
324 + 122 = 468
468 + 142 = 664
2. Question

169, 300, 523, 874, 1395, ?

Ans: 1
The pattern is as follows:
169 + 53 + 6 = 300
300 + 63 + 7 = 523
523 + 73 + 8 = 874
874 + 83 + 9 = 1395
1395 + 93 + 10 = 2134
3. Question

22, 26, 34, 41, 46, ?

Ans: 5
The next number is obtained by adding sum of digits of the previous number:
22 + 2 + 2 = 26
26 + 2 + 6 = 34
34 + 3 + 4 = 41
41 + 4 + 1 = 46
46 + 4 + 6 = 56
4. Question

28, 196, 1568, 14112, 141120, ?

Ans: 2
The pattern is as follows:
28 x 7 = 196
196 x 8 = 1568
1568 x 9 = 14112
14112 x 10 = 141120
141120 x 11 = 1552320
5. Question

36, 60, 132, 252, 420, ?

Ans: 1
The pattern is as follows:
36 + 24 x 1 = 60
60 + 24 x 3 = 132
132 + 24 x 5 = 252
252 + 24 x 7 = 420
420 + 24 x 9 = 636
6. Question

Directions:(6-10) Find the wrong number in the series.

23, 35, 63, 121, 211, 343

Ans: 3
23 + (3 x 4) = 35
35 + (5 x 6) = 65
65 + (7 x 8) = 121
121 + (9 x 10) = 211
211 + (11 x 12) = 343
Hence the wrong term is 63
7. Question

150, 290, 560, 1120, 2140, 4230, 8400

Ans: 3
150 x 2 – 10 = 290
290 x 2 – 20 = 560
560 x 2 – 30 = 1090
1090 x 2 – 40 = 2140
2140 x 2 – 50 = 4230
4230 x 2 – 60 = 8400
Wrong number 1120
8. Question

23 104 168 216 253 278 294

Ans: 4
The difference between the terms are 92, 82, 72, 62, 52 and 42.
168+49 = 217, 217+36 = 253
Hence 216 is the incorrect term.
9. Question

11, 22, 88, 1424, 18304, 292864

Ans: 3
11 x (1 + 1) = 22
22 x (2 + 2) = 88
88 x (8 + 8) = 1408
1408 x (1 + 4 + 0 + 8) = 18304
18304 x (1 + 8 + 3 + 0 + 4) = 292864
So 1424 is wrong which should be 1408
10. Question

17, 23, 24, 26, 31, 33

Ans: 1
The subsequent term of the series is obtained by adding the absolute difference of digits to the number.
17 + |1-7| = 23
23 + |2 – 3| = 24
24 + |2 – 4| = 26
26 + |2 6| = 30
30 + |3-0| = 33
So the answer is 31.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.