Set-20 Simplification/Approximation For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Simplification/Approximation Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Directions:(1-10) What value will come in place of question mark (?) in the following question?

1. 60 x 71 – 21 x 17 = (?)2 x 2 + 375

2. ∛512 + ∛6859 + ∛3375 = ?

3. (142 x 23 + 33 x 18 + ?)½ = 79

4. (0.09)99 ÷ 0.02756 x 0.0923 x 0.316 = (0.3)?

5. 83.33% of 30 + 33.33% of 51 + 66.66% of 21 = ?

6. 85% of √9216 + 30% of 372 = ? + 155

7. 23 X 85 – 55 x √841 = ?

8. 55% of 46 ÷ 0.01 = ? x 20

9. 67% of 300 + 33% of 800 – 18% of 1100 = ?

10. 30.3 x 243 x 271.3 x 90.2=27?

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-10) What value will come in place of question mark (?) in the following question?

    1. Question

    60 x 71 – 21 x 17 = (?)2 x 2 + 375

    Ans: 3
    (?)2 x 2 = 60 x 71 – 21 x 17 – 375(?)2 x 2 = 4260 – 357 – 375 = 3528(?)2 = 1764

    ? = 42

    2. Question

    ∛512 + ∛6859 + ∛3375 = ?

    Ans: 4
    83 = 512, 193 = 6859, 153 = 3375? = ∛512 + ∛6859 + ∛3375= 8 + 19 + 15 = 42

    3. Question

    (142 x 23 + 33 x 18 + ?)½ = 79

    Ans: 5
    Squaring both sides:142 x 23 + 33 x 18 + ? = 792 = 6241? = 6241 – 142 x 23 – 33 x 18
    ? = 6241 – 4508 – 486 = 1247

    4. Question

    (0.09)99 ÷ 0.02756 x 0.0923 x 0.316 = (0.3)?

    Ans: 5
    (0.32)99 ÷ (0.33)56 x (0.32)23 x (0.31)16 = (0.31)?(0.3)(2×99 – 3×56 + 2×23 + 1×16) = (0.31)?So, ? = (2×99 – 3×56 + 2×23 + 1×16)/1 = 92

    5. Question

    83.33% of 30 + 33.33% of 51 + 66.66% of 21 = ?

    Ans: 4
    We note that 83.33% = 5/6, 33.33% = 1/3, 66.66% = 2/3
    So, ? = 30 x (5/6) + 51 x (1/3) + 21 x (2/3)
    = (6 x 5) x (5/6) + (3 x 17) x (1/3) + (3 x 7) x (2/3)
    = (5 x 5) + (1 x 17) + (2 x 7) = 56
    6. Question

    85% of √9216 + 30% of 372 = ? + 155

    Ans: 5
    (85 x 96 + 30 + 1369)/100 = ? + 155? = 49230/100 – 155 = 337.3
    7. Question

    23 X 85 – 55 x √841 = ?

    Ans: 3
    23 x 85 – 55 x 29 = ?=> ? = 1955 – 1595 = 360
    8. Question

    55% of 46 ÷ 0.01 = ? x 20

    Ans: 1
    ? x 20 = 55% of 4600 = 2530=> ? = 2530/20 = 126.5
    9. Question

    67% of 300 + 33% of 800 – 18% of 1100 = ?

    Ans: 3
    ? = 67×3 + 33×8 – 18×11= 201 + 264 – 198 = 267
    10. Question

    30.3 x 243 x 271.3 x 90.2=27?

      Ans: 2
    30.3 x 243 x 271.3 x 90.2=27?30.3 x 35 x 3(3 x 1.3) x 3(2 x 0.2)=3(3 x ?)
    3(0.3+5+3.9+0.4)=3(3 x ?)
    39.6= 3(3 x ?)Equating the powers on both sides
    9.6 = 3 x ?
    ? = 3.2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.