Set-21 Arithmetic (Miscellaneous) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Arithmetic (Miscellaneous) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

1. The age of the father is 30 years more than the son’s age. Ten years hence, the father’s age will become three times the son’s age that time. What is the son’s present age in years ?

2. Amit and Sujit together can complete an assignment of data entry in five days. Sujit’s speed is 80% of Amit’s speed and total key depressions in the assignment are 5,76,000. What is Amit’s speed in key depressions per hour if they work for 8 hours a day ?

3. A shopkeeper labeled the price of his articles so as to earn a profit of 30% on the cost price. He then sold the articles by offering a discount of 10% on the labeled price. What is the actual per cent profit earned in the deal ?

4. Mr Shamin’s salary increases every year by 10% in June. If there is no other increase or reduction in the salary and his salary in June 2011 was Rs. 22,385, what was his salary in June 2009 ?

5. The simple interest accrued on an amount of Rs. 22,500 at the end of four years is Rs. 10,800. What would be the compound interest accrued on the same amount at the same rate of interest at the end of two years ?

6. Ramola’s monthly income is three times Ravina’s monthly income. Ravina’s monthly income is fifteen per cent more than Ruchira’s monthly income. Ruchira’s monthly income is Rs. 32,000. What is Ramola’s annual income ?

7. The average marks in English of a class of 24 students is 56. If the marks of three students were misread as 44, 45 and 61 in lieu of the actual marks 48, 59 and 67 respectively, then what would be the correct average ?

8. In a test, a candidate secured 468 marks out of maximum marks ‘A’. Had the maximum marks ‘A’ converted to 700, he would have secured 336 marks. What was the maximum marks of the test ?

9. A 476-metre-long moving train crosses a pole in 14 seconds. The length of a platform is equal to the distance covered by the train in 20 seconds. A man crosses the same platform in 7 minutes and 5 seconds. What is the speed of the man in metre/second ?

10. In a class there are 60 students, out of whom 15 per cent are girls. Each girl’s monthly fee is Rs. 250 and each boy’s monthly fee is 34 per cent more than a girl. What is the total monthly fees of girls and boys together ?

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

1. Question

The age of the father is 30 years more than the son’s age. Ten years hence, the father’s age will become three times the son’s age that time. What is the son’s present age in years ?

 Ans: 3
Let the son’s present age of  years. Then the father’s present age is  years

2. Question

Amit and Sujit together can complete an assignment of data entry in five days. Sujit’s speed is 80% of Amit’s speed and total key depressions in the assignment are 5,76,000. What is Amit’s speed in key depressions per hour if they work for 8 hours a day ?

Ans: 3

3. Question

A shopkeeper labeled the price of his articles so as to earn a profit of 30% on the cost price. He then sold the articles by offering a discount of 10% on the labeled price. What is the actual per cent profit earned in the deal ?

Ans: 5

4. Question

Mr Shamin’s salary increases every year by 10% in June. If there is no other increase or reduction in the salary and his salary in June 2011 was Rs. 22,385, what was his salary in June 2009 ?

Ans: 4

5. Question

The simple interest accrued on an amount of Rs. 22,500 at the end of four years is Rs. 10,800. What would be the compound interest accrued on the same amount at the same rate of interest at the end of two years ?

Ans: 2

6. Question

Ramola’s monthly income is three times Ravina’s monthly income. Ravina’s monthly income is fifteen per cent more than Ruchira’s monthly income. Ruchira’s monthly income is Rs. 32,000. What is Ramola’s annual income ?

Ans: 2

7. Question

The average marks in English of a class of 24 students is 56. If the marks of three students were misread as 44, 45 and 61 in lieu of the actual marks 48, 59 and 67 respectively, then what would be the correct average ?

Ans: 5

8. Question

In a test, a candidate secured 468 marks out of maximum marks ‘A’. Had the maximum marks ‘A’ converted to 700, he would have secured 336 marks. What was the maximum marks of the test ?

Ans: 3

9. Question

A 476-metre-long moving train crosses a pole in 14 seconds. The length of a platform is equal to the distance covered by the train in 20 seconds. A man crosses the same platform in 7 minutes and 5 seconds. What is the speed of the man in metre/second ?

Ans: 3

10. Question

In a class there are 60 students, out of whom 15 per cent are girls. Each girl’s monthly fee is Rs. 250 and each boy’s monthly fee is 34 per cent more than a girl. What is the total monthly fees of girls and boys together ?

Ans: 1