Set-21 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-21 General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The disease caused by swelling of the membrane over spinal cord and brain is
1. Leukaemia
2. Paralysis
3. Sclerosis
4. Meningitis

Ans:4

2.Webbed neck is a characteristic of
1. Down’s syndrome
2. Turner’s syndrome
3. Klinefelter’s syndrome
4. Cri-du-chat syndrome

Ans:2

3.Leptospirosis is a disease caused by
1. Virus
2. Fungus
3. Protozoa
4. None

Ans:4

4. Hepatitis affects which organ of the human body?
1. Liver
2. Pancreas
3. Spleen
4. Small intestine

Ans:1

5.Cod liver oil from fish is rich in which vitamin?
1. Vitamin C
2. Vitamin D
3. Vitamin B
4. Vitamin K

Ans:2

6.The hormone that stimulates heart beat is
1. Thyroxine
2. Gastrin
3. Glycogen
4. Dopamine

Ans:1

7.The study of relation of animals and plants to their surroundings is called__________
1. Ecology
2. Ethrology
3. Genealogy
4. Iconology

Ans:1

8.Which cell disorder in our body is responsible for colour blindness?
1. WBC
2. Cone cell
3. Rod Cell
4. Neuron

Ans:2

9.Blood is red in colour due to the presence of __________ .
1. Cytochrome
2. Chlorophyll
3. Hemocyanin
4. Haemoglobin

Ans:4

10.Which is used as an Air pollution indicator?
1. Algae
2. Fungi
3. Bacteria
4. Lichens

Ans:4

11.The study of mountains is known as –
1. Oncology
2. Lithology
3. Orology
4. Ornithology

Ans:3

12.An example of hormone is –
1. Cytosine
2. Renin
3. Oxytocin
4. Peprin

Ans:3

13.Amino acids are required for the synthesis of:
1. Alkaloids
2. Lipids
3. Proteins
4. Carbohydrates

Ans:3

14.Transpiration increases in:
1. Hot, dry and windy condition
2. Hot, damp and windy condition
3. Cool, damp and windy condition
4. Cool, dry and still condition

Ans:1

15.What is the Kyoto Protocol?
1. It is an agreement among countries to take steps for reducing acid rain
2. It is an agreement among countries to take steps for planting trees to control pollution
3. It is an agreement among countries to start using nuclear energy
4. It is an agreement among countries to take steps for reducing greenhouse gases emission

Ans:4

16.Animal protein is called first class protein because it is –
1. easily digestible
2. delicious in taste
3. cheaper in the market
4. rich in essential amino acids

Ans:4

17.Which of the following fuels causes minimum environmental pollution?
1. Kerosene
2. Diesel
3. Coal
4. Hydrogen

Ans:4

18.Enzymes are –
1. Proteins
2. Minerals
3. Oils
4. Fatty acids

Ans:1

19.Which of the following disease is caused by female Anopheles mosquito?
1. Chicken Pox
2. Malaria
3. Black Fever
4. Cholera

Ans:2

20.Which part of the plant gives us saffron?
1. Roots
2. Petals
3. Stem
4. Stigma

Ans:4