Set-21 Indian History (English)Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-21 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Who deciphered the Brahmi script?
1. John F. Fleet
2. James Prinsep
3. Alexander Cunningham
4. John Marshall

Ans:2

2.Who of the following also had the name Devanampiya?
1. Chandragupta Maurya
2. Ashoka
3. Bindusara
4. Harsha

Ans:2

3.Which of the following was a leader of the Hindustan Socialist Republican Army founded in 1928?
1. Khudiram Bose
2. Asfaqullah Khan
3. Chandra Shekhar Azad
4. Subhash Chandra Bose

Ans:3

4.Who was the founder of Banaras Hindu University?
1. SukumarDutt
2. Madan Mohan Malvia
3. Dr. Rajendra Prasad
4. Motilal Nehru

Ans:2

5.Over Which territory there were frequent clashes between Bahamani Kingdom and Vijaynagar Kingdom?
1. The Raichur Doab
2. Warangal
3. Madurai
4. Malabar

Ans:1

6. During whose period Al-Beruni came to India?
1. Mahmud Ghaznavi
2. Balban
3. Firoz Tughluq
4. Ibrahim Lodhi

Ans:1

7. Under the Mughals, in urban area the judicial powers were exercised by
1. Kazis
2. Faujdar
3. Kotwal
4. Wazir

Ans:3

8.Under the Mughals _________________ was administered as a department of the military
1. Diwan-i-insha
2. Diwan-i-Wazarat
3. Diwan-i-Arz
4. Diwan-i-Barid

Ans:3

9. In India artillery was first used by
1. Balban
2. Babur
3. Humayun
4. Akbar

Ans:2

10. The Upanishads are
1. prayers to God
2. books of ancient Hindu laws
3. books on social behavior of man
4. a source of Hindu philosophy

Ans:4

11.The term ‘Yavanapriya’ mentioned in ancient Sanskrit texts denoted?
1. Ivory
2. Pepper
3. A fine variety of Indian muslin
4. Damsels sent to the Greek court for dance performance

Ans:2

12.For the Karachi session of Indian National Congress in 1931, presided over by Sardar Patel, who drafted the Resolution on Fundamental Rights and Economic Programme?
1. Mahatma Gandhi
2. Pandit Jawaharlal Nehru
3. Dr. Rajendra Prasad
4. Dr. B. R. Ambedkar

Ans:2

13.Who compared the Dandi March to Napoleon’s March to Paris on his return from Elba?
1. Dadabhai Naoroji
2. Lala Lajpat Rai
3. Subhash Chandra Bose
4. B. G. Tilak

Ans:3

14.Who was the Governor General of India during the launch of Civil Disobedience Movement?
1. Lord Chelmsford
2. Lord Reading
3. Lord Irwin
4. Lord Wavell

Ans:3

15.Who attend the Congress of Oppressed Nationalist at Brussels in 1927, on behalf of the National Congress?
1. Jawahar Lal Nehru
2. Mahatma Gandhi
3. Dr. Ansari
4. Moti Lal Nehru

Ans:1

16.Under whose leadership was the Congress Socialist Party founded in 1934?
1. Jawahar Lal Nehru and Mahatma Gandhi
2. Acharya Narendra Dev and Jai Prakash Narayan
3. Subhas Chandra Bose and P.C. Joshi
4. Saifuddin Kitchlew and Rajendra Prasad

Ans:2

17.Which one of the following with regard to the Poona Pact, 1932 is NOT correct?
1. Adequate representation of depressed sections in Government jobs
2. Reservation of seats for the depressed classes in the provincial legislature
3. Acceptance of joint electorate system
4. Reservation of seats for the depressed classes in the central legislature

Ans:1

18. Which of the following was not advocated by Mahatma Gandhi?
1. Prohibition of liquor
2. Heavy Industries
3. Village Panchayat
4. Dignity of Labour

Ans:2

19. Ramsay Mc Donald’s Communal Award gave—
1. Privy purse to native princes
2. Communal representation to Muslims
3. Reservations to Sikhs in elections
4. Separate electorates for depressed classes

Ans:4

20. Which of the following was a saint of the Bhakti Movement in Bengal?
1. Tulshidas
2. Vivekananda
3. Chaitanya
4. Kabir

Ans:3