Set-21 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)\

Directions:(1-5) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

1. -1, 5, 23, 59, 119, ?

2. 48, 64, 82, 102, ?, 148

3. 28, 77, 158, ?, 448, 673

4. 14, 42, 168, 840, ?, 35280

5. 2, 5, 17, 71, 359, ?

Directions:(6-10) Find the wrong term in the series given below.

6. 11, 18, 27, 40, 51

7. 145, 121, 93, 79, 61, 45

8. 2, 29, 83, 156, 272, 407

9. 40, 60, 100, 160, 220, 260

10. 508, 338, 210, 118, 50, 18

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

Directions:(1-5) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

1. Question

-1, 5, 23, 59, 119, ?

Ans: 5
The pattern is, (13 – 2) = -1, (23 – 3) = 5, (33 – 4) = 23, (43 – 5) = 59, (53 – 6) = 119, (63 – 7) = 209

2. Question

48, 64, 82, 102, ?, 148

  Ans: 4
The pattern is 9×5+3=48, 10×6+4=64, 11×7+5=82, 12×8+6=102, 13×9+7=124, 14×10+8=148

3. Question

28, 77, 158, ?, 448, 673

Ans: 1
The pattern is 28+72=77, 77+92=158, 158+112=279, 279+132=448, 448+152=673

4. Question

14, 42, 168, 840, ?, 35280

Ans: 4
14×3=42, 42×4=168, 168×5=840, 840×6=5040, 5040×7=35280

5. Question

2, 5, 17, 71, 359, ?

Ans: 2
The pattern is
(2 X 2) + 1 = 5, (5 X 3) + 2 = 17, (17 X 4) + 3 = 71, (71 X 5) + 4 = 359, (359 X 6) + 5 = 2159

Directions:(6-10) Find the wrong term in the series given below.

6. Question

11, 18, 27, 40, 51

Ans: 4
The pattern is as follows:
2 x 3 + 5 = 11
3 x 4 + 6 = 18
4 x 5 + 7 = 27
5 x 6 + 8 = 38
6 x 7 + 9 = 51

7. Question

145, 121, 93, 79, 61, 45

Ans: 5
The pattern is as follows:
122 + 1 = 145
112 + 0 = 121
102 + -1 = 99
92 + -2 = 79
82 + -3 = 61
72 + -4 = 45

8. Question

2, 29, 83, 156, 272, 407

Ans: 1
The pattern is as follows:
2 + 27 x 1 = 29
29 + 27 x 2 = 83
83 + 27 x 3 = 164
164 + 27 x 4 = 272
272 + 27 x 5 = 407

9. Question

40, 60, 100, 160, 220, 260

Ans: 5
The pattern is 20 being multipled by consecutive prime numbers:
20 x 2 = 40
20 x 3 = 60
20 x 5 = 100
20 x 7 = 140
20 x 11 = 220
20 x 13 = 260

10. Question

508, 338, 210, 118, 50, 18

Ans: 1
The pattern is as follows:
83 – 4 = 508
73 – 5 = 338
63 – 6 = 210
53 – 7 = 118
43 – 8 = 56
33 – 9 = 18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.