Set-22 Arithmetic (Miscellaneous) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Arithmetic (Miscellaneous) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

1. A man walked at a speed of 4 kmph from point P to Q and came back from Point Q to P at the speed of 6 kmph. What would be the ratio of the time taken by the man in walking from point P to Q to that from point Q to P?

2. A bus started its journey from Rampur and reached Devband in 44 minutes at its average speed of 50 kmph. If the average speed of the bus is increased by 5 kmph, how much time will it take to cover the same distance?

3. In a test, a candidate secured 336 marks out of maximum marks ‘x’. If the maximum marks ‘x’ had been converted into 400 marks, he would have secured 192 marks. What was the maximum marks of the test?

4. An AC consumes 8 units of electricity in 30 minutes and a bulb consumes 18 units of electricity in 6 hours. How many units of electricity will both AC and bulb consume in 8 days if they run 10 hours a day?

5. The average marks in Science subject of a class of 20 students is 68. If the marks of two students were misread as 48 and 65 instead of the actual marks 72 and 61 respectively, what would be the correct average?

6. The manufacturer of an article makes a profit of 5%, the wholesale dealer makes a profit of 10%, and the retailer makes a profit of 15%. Find the manufacturing price of the article if the retailer sold it for Rs. 5313.

7. The difference between a number and 1/7 of that number is same as the sum of all the angles of a triangle. What is the number?

8. Out of the total number of students in a college 12% are interested in sports. 3/4 of the remainingnumber of students are interested in dancing. 10% of the total number of students are interested in singing and the remaining 15 students are not interested in any of the activities. What is the total number of students in the college?

9. Deepa rides her bike at an average speed of 30 kmph and reaches her destination in 6 hours. Hema covers the same distance in 4 hours. If Deepa increases her average speed by 10 kmph and Hema increases her average speed by 5 kmph, what would be the difference in their time taken to reach the destination?

10. In every 30 minutes the time of a watch increases by 3 minutes. What time will the watch show after 6 hours when current time is 12:30 pm?

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

1. Question

A man walked at a speed of 4 kmph from point P to Q and came back from Point Q to P at the speed of 6 kmph. What would be the ratio of the time taken by the man in walking from point P to Q to that from point Q to P?

Ans: 3
2. Question

A bus started its journey from Rampur and reached Devband in 44 minutes at its average speed of 50 kmph. If the average speed of the bus is increased by 5 kmph, how much time will it take to cover the same distance?

Ans: 2
3. Question

In a test, a candidate secured 336 marks out of maximum marks ‘x’. If the maximum marks ‘x’ had been converted into 400 marks, he would have secured 192 marks. What was the maximum marks of the test?

Ans: 4
4. Question

An AC consumes 8 units of electricity in 30 minutes and a bulb consumes 18 units of electricity in 6 hours. How many units of electricity will both AC and bulb consume in 8 days if they run 10 hours a day?

Ans: 1
5. Question

The average marks in Science subject of a class of 20 students is 68. If the marks of two students were misread as 48 and 65 instead of the actual marks 72 and 61 respectively, what would be the correct average?

Ans: 2
6. Question

The manufacturer of an article makes a profit of 5%, the wholesale dealer makes a profit of 10%, and the retailer makes a profit of 15%. Find the manufacturing price of the article if the retailer sold it for Rs. 5313.

Ans: 1
7. Question

The difference between a number and 1/7 of that number is same as the sum of all the angles of a triangle. What is the number?

Ans: 2
8. Question

Out of the total number of students in a college 12% are interested in sports. 3/4 of the remainingnumber of students are interested in dancing. 10% of the total number of students are interested in singing and the remaining 15 students are not interested in any of the activities. What is the total number of students in the college?

Ans: 3
9. Question

Deepa rides her bike at an average speed of 30 kmph and reaches her destination in 6 hours. Hema covers the same distance in 4 hours. If Deepa increases her average speed by 10 kmph and Hema increases her average speed by 5 kmph, what would be the difference in their time taken to reach the destination?

Ans: 4
10. Question

In every 30 minutes the time of a watch increases by 3 minutes. What time will the watch show after 6 hours when current time is 12:30 pm?

Ans: 1