Set-22 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-22  General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Nephron is related to which of the following system of human body?
1. Circulatory system
2. Excretory system
3. Reproductive system
4. Respiratory system

Ans:2

2.Which Vitamin is obtained from Sun rays?
1. Vitamin A
2. Vitamin C
3. Vitamin K
4. Vitamin D

Ans:4

3.Which of the following is the largest mammal?
1. Whale
2. Rhinoceros
3. Elephant
4. Human

Ans:1

4.What is the full form of RNA?
1. Ribo Nucleic Acid
2. Ribo Nitric Acid
3. Ribo Nutrient Acid
4. Reverse Nucleic Acid

Ans:1

5.Which of the following are longest cells of human body?
1. Pancreatic cells
2. Epethelial cells
3. Nerve cells
4. Epidermal cells

Ans:3

6.Which of the following bacteria is responsible for the formation of curd?
1. Lycopodium
2. Yeast
3. Lacto-bacillus
4. Fungus

Ans:3

7.How many pairs of ribs are there in human body?
1. 13
2. 11
3. 12
4. 14

Ans:3

8.How does a Unicellular Organism reproduce?
1. Cell division
2. Cell reproduction
3. Cell synthesis
4. Fragmentation

Ans:1

9.___________ being a higher category, is the assemblage of families which exhibit a few similar characters.
1. Order
2. Species
3. Genus
4. Class

Ans:1

10.Sexual reproduction in Algae that takes place through fusion of two dissimilar size gametes is called?
1. Zoospores
2. Anisogamous
3. Isogamous
4. Oogamous

Ans:2

11.Which is the largest organ in human beings?
1. Skin
2. Large Intestine
3. Small Intestine
4. Liver

Ans:1

12.Yellow fever is a disease spread through which of the following?
1. Flies
2. Mosquito
3. Rat
4. Cockroach

Ans:2

13.Myopia is a defect of eyes which is also known as –
1. Far Sightedness
2. Near Sightedness
3. Astigmatism
4. Night Blindness

Ans:2

14.Who is known as the father of Green Revolution?
1. Dr. Robert Nucleus
2. Dr. Ian Wilmut
3. Dr. N E Borlaug
4. Dr. JC Bose

Ans:3

15.Insects that transmit diseases are known as –
1. Pathogens
2. Vectors
3. Drones
4. Scalars

Ans:2

16.Which is the second largest gland of Human body?
1. Liver
2. Large Intestine
3. Thorax
4. Pancreas

Ans:4

17.Some roots, called _________________, arise from an organ other than the radicle.
1. Tap roots
2. Stilt roots
3. Fibrous roots
4. Adventitious roots

Ans:4

18.Spiders belong to which class of animals?
1. Arachnids
2. Aves
3. Gastropods
4. Anthozoa

Ans:1

19.The fat digesting enzyme Lipase is secreted by which of the following
1. Kidneys
2. Pancreas
3. Large Intestine
4. Liver

Ans:2

20.The arrangement of leaves on an axis or stem is called
1. Phyllotaxy
2. Vernation
3. Venation
4. Phytotaxy

Ans:1